In padurea Petrisorului -

Era pe la sfarşitul lui august, şi padurea Petrişorului, batrana şi nestricata de mana de om, îşi desfaşura tacuta bolţile de frunzişuri. Urca domol coline traganate, se ridica departe într-un pisc prapastios, în varful caruia sageta spre cer un brad vechi, care vestea cel întai, printr-un şuiet adanc, sosirea vanturilor. Aşa urca lin spre asfinţit, şi de pe cerul rasaritului soarele începea sa-i patrunda ascunzişurile.

În ţihla marunta de la margine, lumina se cernea în ploaie deasa şi calda de raze; roiuri de musculiţe se roteau ici-colo, ţesandu-se într-un joc grabit; sticleau în lumina, pe urma dispareau. Un grangur sta nemişcat pe o ramura de fag întinsa spre soare ; îi sticleau penele ca galbenuşul oului; întindea din vreme în vreme gatul şi da drumul unei fluieraturi galgaite, care trezea un rasunet lung în urma, în ramurile padurii. Paseri marunte, stropite cu felurite culori, se chemau de pe varfuri de nuieluşe mladioase; erau stigleţi cu pete de sange, piţigoi rotunzi cu pene cenuşii şi negre, cintezi cu piepturile caramizii. Se priveau cu ochişori sticliţi ca varfuri de ace, deschideau pliscuri şi farîmau melodios chemarile, falfaiau apoi uşurel, şi-n urma-le nuieluşele se clatinau, tremurandu-şi frunzele lucii.

Înfiorarea vieţii marunte se strecura prin marginea aceasta de padure, ca-n orice dimineaţa de vara. Zboruri de gaze cu aripi stravezii, cu aripioare albastre se încrucişau, fluturi jucau pe deasupra ierbii dese, în care începeau sa se îngramadeasca miresme calde. Şi într-un covru scurmat în pamînt, între frunze şi paiuş, sta un iepure roşcat, pitit pe labe, cu urechile lasate pe spatele gheboşat. în mangaierea caldurii dormita ; îşi lumina ochii deodata, apoi îi întuneca încet şi-şi mişca botul crapat, ca-ntr-un vis.
Pe carari, înlauntru, era înca umezeala. Numai ici-colo, mişcarea vieţii: razbatea o chemare nedesluşita moale, stansa; o garneaţa subţire se clatina încet; foşneau un timp foile galbene ale anilor trecuţi.

Pe la amiaza începu un glas de corn sa adie din poiana în poiana. Bataia copoilor raspunse rasunator: chiaf! chiaf! Se auzira şi voci omeneşti. Şi pe poteci, din lumina, intrara, cercetand cu ochii desi şurile, doi oameni. Unul era «boierul» ; se cunoştea dupa îmbracamintea de postav verde, dupa palarioara cu pana de gaiţa, dupa puşca curata şi lucitoare, fara cucoaşe. Era un barbat tanar înca, cu faţa plina, roşcovana, cu puţina mustaţa balaie, cu puţin pantece. Un om bine hranit, cu obrazul mulţamit şi cu ochii veseli. Celalalt, padurarul, era un zdrahon nalt şi spatos, cu mustaţa groasa, întunecoasa, dar cu privirea limpede şi senina. Avea taşca cu nasturi de alama la şold, în stanga, şi ducea în cumpana o puşca sub cocoaşele careia, ca sa nu rugineasca oţelele, pusese cate-un petec de blaniţa de iepure.

— Ia mai striga, Vasile, canii… zise boierul, întorcînd capul spre padurar.
Vasile trase de la şold, din dreapta, cornul, îl duse la gura şi slobozi trei sunete prelungi, îndreptandu-l spre marginea padurii, în urma. Rasunetele dulci înca vibrau, cand un cane raspunse, batand ascuţit de trei ori.
— Asta-i capauca mea, zise Vasile, întinzand urechea. Un alt latrat mai plin, mai puternic se auzi. Padurarul începu sa cheme:
— Na, na, Frişca, naa!
Latraturile se apropiara. Un cane frumos, negru, cu botul roşcat, ieşi la douazeci de paşi în urma, pe carare, privi la dreapta, la stanga, dupa aceea se apropie în fuga de cei doi vanatori.
— Aici, Osman! striga boierul. Unde mi-ai fost, ticalosule ?
Strecurandu-se ca o şoparla printre tufe, ieşi în carare şi caţeaua
padurarului, slaba de i se vedeau coastele prin piele. Vasile ridica mana şi se apleca asupra ei. Frişca se lipi la pamînt schelalaind, apoi prinse a bate din coada.

— De-acu’ sa mergem, cucoane Grigoriţa, zise padurarul îndrep-tandu-se. O apucam tot înainte… Ş-apoi la poteca aceea a lor nu se poate sa nu dam peste capre… Le-am vazut şi ieri…
Pornira, calcand înabuşit, cu cizmele cu turetci, lungi, pe poteca umeda. Cainii umblau liniştiţi îndarat, în lanţuguri.
— Iaca, aici, la marginea asta, am puşcat cei doi lupi anul trecut, zise Vasile.
— Chiar aici ? întreba cuconu Grigoriţa.
— Chiar aici. Aici, doi. Da’ peste alţii am dat eu în alte parţi… De cum da omatul, parca ce fac ? Pe-atata m-am pus şi eu… Am o ciuda pe dihanii, lucru mare. Cand am dat peste urma lor, nu mai am linişte… Asta-i ca o patima, cucoane Grigoriţa, la mine… lucru mare… Nici nu mananc, nici nu beau, s-a sfarşit! Vin eu, cucoane Grigoriţa,şi gasesc urma pe cararea asta… Erau multe labe pe omat… Trecuse Sfantu-Andrei, umblau jivinele potai… Gasesc eu urma, o cercetez, o gasesc afara din padure pana-ntr-un loc, o mai gasesc spre sat, pe urma spre bahna, întoarsa… Ma gandesc eu ca-s în bahna… Şi m-am dat aşa la marginea padurii, cucoane Grigoriţa, m-am dosit între tufişuri, ş-am început sa-i urlu… Urlu eu o data, urlu eu de doua ori, numa’ ce-i aud ca-mi raspund din bahna… Acolo erau, în trestii… Iar îi chem, şi mai aştept… Atunci i-am zarit ca ies… Erau şase… Da’ unu mare, înainte, ia aşa, cucoane Grigoriţa… (Şi Vasile înjura şi arata cu mana, de la pamînt, marimea lupului). încep eu a scheuna ; se opresc ei, miroasa vantul, pe urma pornesc spre mine cu cozile taraş pe omat… Eu tac… Ei s-au apropiat. Atuncea am ridicat puşca şi l-am însemnat pe cel dinainte, pe cel mare… (Aici Vasile înjura iar, de mama, pe lupul cel mare din frunte.) L-am însemnat, cucoane, şi cand am aprins, belciug s-a facut pe omat!… Şi cand a sarit al doilea peste istalalt, l-am luat şi pe-acela la ochi, şi cand am slobozit l-am rasturnat curmeziş peste cel dintai.

Cu alta înjuratura, padurarul se opri, privi în urma la cani, dupa aceea îşi cerceta oţelele puştii.
— Da’ ceilalţi ? zise cuconul Grigoriţa.
— Ceilalţi s-au dus la mama dracului. Ce erau sa mai aştepte!… Boierul zambea, mulţamit. Scoase, mergand, tutunul ; dadu o ţigara padurarului, îşi rasuci şi el una ; Vasile scapara ; aprinsera ; şi acuma mergeau tacuţi prin racoarea padurii, pe subt arcurile ramurilor, prin scapatari de raze pe ici pe colo.
O veveriţa se caţara pe trunchiul unui copac în calea lor. Îi privi o clipa cu ochişori negri, se dosi dupa o craca, sari ca o minge castanie de par în alt copac şi se pierdu în frunziş. Boierul tresarise, cu mana pe puşca ; apoi se linişti, pe cand Vasile zicea încet:
— Ia, o biata dihanie mititica…

Aşa mersera o vreme, într-o linişte deplina, prin mirosul umed al padurii. Ciocanitori tocau în scoarţa arborilor, strigate melancolice veneau de departe şi se strangeau între frunzişurile neclintite.

Într-un tarziu, padurarul se opri.
— Iaca, pe ici, cucoane Grigoriţa, zise el. S-o luam, aşa, la dreapta. pe valcica asta. Sa te fereşti de crengi, ca-i des al dracului! în vale-i jilaveala mare; nu-i departe paraul; acolo sunt urmele…

Se lasara la dreapta pe costişa lina, prin bungeturi care pareau ziduri nestrabatute.
-Încet., vorbi Vasile. Şi glasul lui dintr-o data dobandi un ra sunet deosebit, care tremura ca o suflare de vant pe vale.
Iar mersera o vreme, şi iar se oprira. Cainii trageau de lanţuri, neliniştiţi. Vasile se pleca asupra Meiului jilav.
— Iaca, se cunoaşte urma proaspata…
Cuconu Grigoriţa se pleca şi el, privind cu luare-aminte. Îşi aşeza dupa aceea torba în stanga, cuţitul de vanatoare în dreapta, îşi îndesa palaria în cap şi-şi pregati puşca…
— Hai, Osman! vorbi padurarul catra cani. Puneţi botul… Hai şi tu, Frişca!… Ce ? Nu simţi putoarea caprei?…
Copoii, eliberaţi, dintr-o data pornira în lungul costişei şi dispa rura în tufe. Vasile zise :
— De-acuma sa ieşim la luminiş şi sa aşteptam… Trebuie sa le goneasca… Capauca asta a mea, aşa cum o vezi, le ştie sama… îţi aduce, cucoane Grigoriţa, capra la buza puştii…
Boierul tanar era cam neliniştit. Rasufla adanc de doua ori şi se lua dupa Vasile, cu puşca pregatita. în curgerea lina a vaii, o poieniţa se deschidea, dormind parca într-o pulbere de lumina, într-o neclintita singuratate.
Padurarul îndrepta capul. Boierul tresari. Un chefnit de cane sunase de doua ori în adancimi, ca sub nişte bolţi nemarginite.
Cei doi oameni aşteptara. Nu se auzea nicio chemare de pasere ; nici zbor de gaze macar nu strabatea lumina. Bataia copoilor începu iar, acu’ mai deasa, mai departata, la rastimpuri regulate. Padurarul puse cornul la gura şi chema de doua ori, iar padurea tresari pîna în departari, hauind.

Dintr-o data, cand nici nu se aşteptau, cand stateau numai cu urechile aţintite la bataia rasunatoare a canilor, scurt, din tufe dese, cu foşnet iute, rasari o caprioara cenuşie, pe picioarele-i subţiri şi sprintene. Ca o sageata trecu pe langa boier, la cinci paşi.
Padurarul tresari. Cuconul Grigoriţa se smuci în sus ca trezit cu spaima dintr-o visare ; puse puşca la ochi cu repeziciune şi slobozi doua focuri unul dupa altul. Prin fumul risipit vazu caprioara în fuga-i de vant în lungul poienii. Înghiţi de doua ori, franse puşca cu mainile tremuratoare, şi o încarca iar. Dar prin fumul care se tragea lin la o parte, padurarul sta cu arma la ochi.
-Trage ! striga cuconul Grigoriţa. Puşca lui Vasile bubui. Clocotul ei ajunse bubuiturile celor dintai doua împuşcaturi. Salbaticiunea, printre copaci, facu o saritura, o zarira amandoi dupa aceea ca o naluca printre trunchiurile cafenii şi o pierdura din vedere.
Padurarul începu sa-şi încarce puşca. Zise cu linişte:
— A fost prea departe… Boierul era aţaţat şi manios :
— Cum dracu’ de-a venit aşa ? vorbi el pripit. Nici nu m-aşteptam… Eu ascultam canii… Am tras prea repede… M-am grabit…
— A fost fara ştire… zice încet Visile. Da’ nu-i nimica… Trebuie sa maie cînii într-acoacea alta… Aici e haţaşul lor…

Deodata tacura, cu urechea aţintita. Canii veneau chefnind. Padurarul puse iar cornul la gura.
— Cum dracu ? şopti cu ciuda boierul şi-şi privi de aproape puşca.

Tacerea se întinsese. Bataia canilor un rastimp lung nu se mai auzi. Iar printre tufe dese, prin luminişuri scurte, caprioara fugea alungata de spaima, se departa spre parau. O clipa se opri tremurand, ca şi cum ar fi fost înaintea unei prapastii. Apoi, încetinindu-şi fuga, îşi facu loc printre frunzişuri în albia apei. Cu cele doua picioare pe dinainte în unde, cu celelalte în iarba malului, statu pe loc. Blaniţa cenuşie îi lucea lin în umbra ; numai capul fin, cu urechile înalţate, cu ochii mari, sta într-un sul de raze. Asculta puţin. Apoi îşi pleca botul şi atinse de doua ori apa de langa picioarele subţiri. îşi ridica iar ochii. în undele limpezite, apoi, deodata cazu o picatura de sînge. Piciorul de dinainte, din stanga, se zgarci uşurel şi prinse a tremura, De la umar se prelingea sange. Acuma picatura dupa picatura cadea mai des, tulburînd apa paraului. Caprioara îşi pleca domol capul, ca şi cum voia sa-şi priveasca în oglinda aburita jumatatea de dinainte a trupului, în mişcare de oprire. Apoi avu parca un geamat uşurel şi-şi întoarse botişorul negru spre pata de sange. Sta aşa. Din cand în cand se pleca spre apa. Din cand în cand îşi tremura pielea cenuşie. Iar departe, în urma, vuia cornul, şi stans, slabit, razbatea chefnitul copoilor.

Se trase încet pe iarba malului, îşi trase şi ochii în umbra. Lumina cazu numai asupra apei. Se lasa pe covorul moale. Din vreme în vreme îşi întorcea capul spre rana care sangera. Dar pe drumul pe care venise ea, deodata razbatu un ţap spariat, cu corniţele înalţate. Langa ea se opri, întinse capul, o mirosi. Caprioara mugi încet, abia auzit; parca spunea ceva, şi ridica botul uscat spre caprior. Cornul tresari în urma prin bolţi rasunatoare ; ţapul se scutura, sari sprinten peste parau şi disparu în desişuri. Ca şi cum i-ar fi venit o înfiorare de spaima şi de putere, caprioara se ridica şi intra iar în apa. Şchiopatand uşor, numai în trei picioare, porni în copce scurte, domoale în susul paraului. Mergea la deal, şi picaturi de sange se tot prelingeau în lungul piciorului stang şi se închegau în şuviţe roşii. În juru-i copacii stateau neclintiţi; tufe de ferigi, pe maluri, se plecau în trecerea ei şi iar se îndreptau cumpanindu-se; o pitulice ţarai uşurel un timp deasupra ei, apoi disparu undeva.

Vremea trecea. O aburire de racoare începu a luneca în rastimpuri, în poieniţe, lumina se tragea spre varfurile copacilor; cate-un plop cu coaja cenuşie abia îşi clatea ramurelele subţiri şi-şi tremura banuţii frunzelor, care luceau în doua ape.
Caprioara suia pe parau, la deal. La dreapta şi la stanga malurile creşteau. Undele veneau mai repezi, murmurau printre pietre ascuţite, sareau faramandu-se în bulgaraşi de argint. Ea schimba copitele negre ca abanosul de pe piatra şi urca încet, pe cand pe picior i se scurgea sange cald.
Sus, pe pisc, se înalţa în cer albastru bradul, vestitor al vanturilor. Mai jos, în jghiab pietros, într-o roata de mesteceni, se strangea apa paraului într-o balta limpede. Cadea tremurand, lunecand pe muşchi de stanca, se alina, se împraştia, se liniştea într-o lumina care rasfrngea cerul şi pletele luminoase ale mestecenilor, apoi iar strangea şuviţe şi ieşea lunecînd domol pe vale, cu murmur nesfarşit.

Caprioara se opri între mesteceni, în iarba nalta, într-o adiere de racoare ce începea sa alunge miresmele calde înca ale florilor salbatice. Capu-i cu ochi negri dintr-o data tresari în oglinda apei, la mal. Se lasa jos, trudita, cu puteri puţine. Sta muta cu privirile aţintite spre apa, în tacerea mareaţa a codrului. Parca asculta, parca se gandea, şi din cand în cand era strabatuta de un tremur care-i alerga pe sub piele.
Umbra creştea în juru-i. Lucirile de pe varfuri ale soarelui se şter-sesera. Padurea avea în rastimpuri înfiorari rare, dupa care urmau alinari, linişti ca din alte lumi. Şi caprioara sta singura; şi sangele i se scurgea în iarba moale a ţarmului. Îşi pleca o data botul uscat spre luciu, apoi iar ramase neclintita. Din nesfarşite departari razbateau vibrarile melancolice ale cornului, tot mai stanse ; bataia copoilor amuţise ; sara venea, şi prin bradul de pe pisc trecu o oftare. În linişte, pe cerul întunecos din fundul apei, începu sa tremure lacrima de aur a celei dintai steluţe. Caprioara avea un muget abia auzit, şi ochii îi luceau în cea din urma lumina a malului. Aşa sta singura şi murea, sub pletele mestecenilor cu, trunchiuri albe.