Povestea unui om leneș -

Cica era odata într-un sat un om grozav de leneș; de leneș ce era nici îmbucatura din gura nu și-o mesteca. Și satul, vazand ca acest om nu se da la munca nici în ruptul capului, hotarî sa-l spanzure pentru a nu mai da pilda de lenevire și altora. Și așa se aleg vreo doi oameni din sat și se duc la casa leneșului, îl umfla pe sus, îl pun într-un car cu boi, ca pe un butuc nesimțitoriu, și hai cu dansul la locul de spanzuratoare.

Așa era pe vremea aceea.

Pe drum se întalnesc ei cu o trasura în care era o cucoana. Cucoana, vazand în carul cel cu boi un om care seamana a fi bolnav, întreaba cu mila pe cei doi țarani, zicand:

– Oameni buni! Se vede ca omul cel din car e bolnav, sarmanul, și-l duceți la vro doftoroaie undeva, sa se caute.

– Ba nu, cucoana – raspunse unul dintre țarani – sa ierte cinstita fața dumnevoastra, dar aista e un leneș care nu credem sa mai fi avand pareche pe lume, și-l ducem la spanzuratoare, ca sa curațim satul de-un trandav.

– Alei, oameni buni! zise cucoana, înfiorandu-se. Pacat, sarmanul, sa moara ca un cane faradelege! Mai bine duceți-l la moșie la mine; iacata curtea pe costișa ceea. Eu am acolo un hambar plin cu posmagi, ia așa pentru împrejurari grele, Doamne ferește! A manca la posmagi și a trai și el pe langa casa mea, ca doar știu ca nu m-a mai pierde Dumnezeu pentr-o bucațica de pane. Da, suntem datori a ne ajuta unii pe alții.

– I-auzi, mai leneșule, ce spune cucoana: ca te-a pune la coteț, într-un hambar cu posmagi, zise unul dintre sateni. Iaca peste ce noroc ai dat, bata-te întunericul sa te bata, uraciunea oamenilor! Sai degraba din car și mulțamește cucoanei ca te-a scapat de la moarte și-ai dat peste belșug, luandu-te sub aripa dumisale. Noi gandeam sa-ți dam sopon și franghie. Iar cucoana, cu bunatatea dumisale, îți da adapost și posmagi; sa tot traiești, sa nu mai mori! Sa-și puie cineva obrazul pentru unul ca tine și sa te hraneasca ca pe un trantor, mare minune-i și asta! Dar tot de noroc sa se planga cineva. Bine-a mai zis, cine-a zis, ca boii ara și caii mananca. Hai, da raspuns cucoanei, ori așa, ca n-are vreme de stat la vorba cu noi.

– Da muieți-s posmagii? zise atunci leneșul cu jumatate de gura, fara sa se carneasca din loc.

– Ce-a zis? întreba cucoana pe sateni.

– Ce sa zica, milostiva cucoana, raspunde unul. Ia întreaba ca muieți-s posmagii?

– Vai de mine și de mine – zise cucoana cu mirare – înca asta n-am auzit! Dar el nu poate sa și-i moaie?

– Auzi, mai leneșule: te prinzi sa moi posmagii singur, ori ba?

– Ba, raspunse leneșul. Trageți mai bine tot înainte! Ce mai atata grija pentru asta pustie de gura!

Atunci unul dintre sateni zise cucoanei:

– Bunatatea dumneavoastra, milostiva cucoana, dar degeaba mai voiți a strica orzul pe gaște. Vedeți bine ca nu-l duceam noi la spanzuratoare numai așa de flori de cuc, sa-i luam naravul. Cum chitiți? Un sat întreg n-ar fi pus oare mana de la mana, ca sa poata face dintr-însul ceva? Dar ai pe cine ajuta? Doar lenea-i împarateasa mare, ce-ți bați capul!

Cucoana atunci, cu toata bunavoința ce avea, se lehametește și de binefacere și de tot, zicand:

– Oameni buni, faceți dar cum v-a lumina Dumnezeu!

Iar satenii duc pe leneș la locul cuvenit, și-i fac feliul.

Și iaca așa au scapat și leneșul acela de sateni și satenii aceia de dansul.

Mai pofteasca de acum și alți leneși în satul acela, daca le da mana și-i ține cureaua.

Ș-am încalecat pe-o șea, și v-am spus povestea așa.