Povestea lui Stan-Pațitul -

Era odata un flacau statut, pe care-l chema Stan. Și flacaul acela din copilaria lui se trezise prin straini, fara sa cunoasca tata și mama și fara nici o ruda care sa-l ocroteasca și sa-l ajute.

Și, ca baiat strain ce se gasea, nemernicind el de colo pana colo pe la ușile oamenilor, de unde pana unde s-a oploșit de la o vreme într-un sat mare și frumos.

Și aici, slujind cu credința ba la unul, ba la altul, pana la varsta de treizeci și mai bine de ani, și-a sclipuit puține parale, cateva oi, un car cu boi și o vacușoara cu lapte. Mai pe urma și-a înjghebat și o casuța, și apoi s-a statornicit în satul acela pentru totdeauna, tragandu-se la casa lui și muncind ca pentru dansul. Vorba ceea: „Și piatra prinde mușchi daca șede mult într-un loc”.

Și cum s-a vazut flacaul cu casa și avere bunicica, nu mai sta locului, cum nu sta apa pe pietre, și mai nu-l prindea somnul de harnic ce era. Dintr-o parte venea cu carul, în alta se ducea, și toate treburile și le punea la cale singurel. Nu-i vorba ca, de greu, greu îi era; pentru ca, în lipsa lui, n-avea cine sa-i îngrijeasca de casa și de vitișoare cum trebuie. Numai, da! ce sa faca bietul om? Cum era sa se întinda mai mult, ca de-abia acum se prinsese și el cu mainile de vatra; și cate a tras pana s-a vazut la casa lui, numai unul Dumnezeu știe. De-aceea alerga singur zi și noapte în toate parțile, cum putea, și muncea în dreapta și în stanga, ca doar-doar a încaleca pe nevoie, ș-apoi atunci, vazand și facand.

Toate ca toate, dar uratul îi venea de hac. În zile de lucru, calea-valea; se lua cu treaba și uita de urat. Dar în nopțile cele mari, ca nd era cate o givornița cumplita și se mai întampla sa fie și sarbatori la mijloc, nu mai știa ce sa faca și încotro sa apuce, vorba cantecului:

De urat ma duc de-acasa,

Și uratul nu ma lasa;

De urat sa fug în lume,

Uratul fuge cu mine.

Se vede lucru ca așa e facut omul, sa nu fie singur. De multe ori i-a venit flacaului în cap sa se însoare, dar cand își aducea aminte uneori de cate i-au spus ca au patimit unii și alții de la femeile lor, se lua pe ganduri și amana, din zi în zi și de joi pana mai de-apoi, aceasta poznașa trebușoara și gingașa în multe privințe, dupa cum o numea el, gandindu-se mereu la multe de toate… Unii zic așa, ca femeia-i sac fara fund. Ce-a mai fi și asta? Alții, ca sa te fereasca Dumnezeu de femeia leneșa, marșava și risipitoare; alții alte nastrușnicii, încat nu știi ce sa crezi și ce sa nu crezi?

Numai nu-i vorba ca am vazut eu și destui barbați mult mai ticaiți și mai chitcaiți decat cea mai bicisnica femeie. Și așa, trezindu-se el în multe randuri vorbind singur, ca nebunii, sta în cumpene: sa se însoare… sa nu se însoare?!

Și, ba s-a însura la toamna, ba la iarna, ba la primavara, ba la vara, ba iar la toamna, ba vremea trece, flacaul începe și el a se trece, mergand tot înainte cu burlacia, și însuratoarea ramane balta. Și apoi este o vorba: ca pana la 20 de ani se însoara cineva singur; de la 20-25 îl însoara alții; de la 25-30 îl însoara o baba, iara de la 30 de ani înainte numai dracu-i vine de hac.

Tocmai așa s-a întamplat și cu flacaul acesta ca, pana la vremea asta, nici el de la sine, nici prietenii, nici babele, catu-s ele de-a dracului, de prefacute și iscoditoare, tot nu l-au putut face sa se însoare.

Stan era om tacut în felul sau, dar și cand da cate-o vorba dintr-însul vorba era vorba, la locul ei, și nu-l putea rapune te miri cine.

Mulți trageau nadejdea sa-l ia de ginere, dar flacaul era chitit la capul sau și nu se da cu una, cu doua. Și așa, de la o vreme, și prietenii și babele, lehametindu-se, l-au dat în burduful dracului și l-au lasat pe seama lui, sa faca de-acum înainte ce-a ști el cu dansul, ca ei și-au luat toata nadejdea.

Amu, într-una din zile, flacaul se scoala de noapte, face mamaliga îmbranzita și ce-a mai dat Dumnezeu, pune mancarea în traista, înjuga boii la car, zice Doamne-ajuta și se duce la padure, sa-și aduca un car de lemne. Și ajungand el în padure pe cand se mijea de ziua, a taiat lemne, a încarcat carul zdravan și l-a cetluit bine, și pan-or mai manca boii, s-a pus sa manance și el ceva. Și dupa ce a mancat cat a trebuit, i-a mai ramas o bucațica de mamaliga îmbranzita și, facand-o boț, a zis: „Ce s-o mai duc acasa? ia s-o pun ici pe teșitura asta, ca poate-a gasi-o vreo lighioaie ceva, a manca-o și ea ș-a zice-o bodaproste”. Și punand mamaliga pe teșitura, înjuga boii, zice iar un Doamne-ajuta și, pe la pranzișor, pornește spre casa. Și cum a pornit el din padure, pe loc s-a și starnit un vifor cumplit, cu lapovița în doua, de nu vedeai nici înainte, nici înapoi. Mania lui Dumnezeu ce era afara! sa nu scoți caine din casa, dar înca om! Însa dracul nu cauta mai bine; la așa vreme te face sa pierzi rabdarea și, fara sa vrei, te vara în pacat.

În acea zi, Scaraoschi, capetenia dracilor, voind a-și face mendrele cum știe el, a dat porunca tuturor slugilor sale ca sa apuce care încotro a vedea cu ochii, și pretutindene, pe mare și pe uscat, sa vare vrajba între oameni și sa le faca pacoste.

Atunci dracii s-au împraștiat, iute ca fulgerul, în toate parțile. Unul din ei a apucat spre paduri, sa vada de n-a putea trebalui ceva și pe-acolo; doar a face pe vrun om sa barfeasca împotriva lui Dumnezeu, pe altul sa-și chinuiasca boii, altuia sa-i rupa vrun capat sau altceva de la car, altuia sa-i schilodeasca vrun bou, pe alții sa-i faca sa se bata pana s-or ucide, și cate alte bazaconii și nazbutii de care iscodește și vrajește dracul.

Ce-or fi ispravit ceilalți draci nu știm, dar acestui de la padure nu i-a mers în acea zi. S-a pus el, nu-i vorba, luntre și punte ca sa-și vare codița cea barligata undeva, dar degeaba i-a fost, ca, pe unde se ducea, tot în gol umbla.

Și tot cercand el ba ici, ba colea, înspre seara numai ce da de-o partie. Atunci se ia tiptil-tiptil pe urma ei și se duce tocmai la locul de unde încarcase Stan lemnele. Și, cand colo, gasește numai locul, pentru ca flacaul, dupa cum am spus, de mult ieșise din padure și se dusese în treaba lui.

Vazand el dracul ca nici aici n-a izbutit nimica, crașca din masele și crapa de ciuda, pentru ca era îngrijit cu ce obraz sa se înfațișeze înaintea lui Scaraoschi; ș-apoi, afara de aceasta, era buimac de cap și hamesit de foame, de atata umblet.

Și cum sta el pe ganduri, posomorat și bezmetic, numai iaca ce vede pe-o teșitura un boț de mamaliga. Atunci, bucuria dracului! Odata-o și halește și nu zice nimica. Apoi, nemaiavand ce face, își ia coada între vine și se întoarce la stapanu-sau, și, cum ajunge în iad, Scaraoschi îl întreaba:

– Ei, copile, ce isprava ai facut? Cate suflete mi-ai arvonit? Da-ți solia!

– Ia, mai nimica, stapane, raspunse dracul, rușinat și tremurand ca varga de frica; se vede c-am pornit într-un ceas rau. Vremea a fost prea dimpotriva, cum știți, și numai un om a venit azi în padure, dar și-acela a scapat de mine, caci am dat în urma lui tarziu, tocmai cand se dusese. Noroc numai c-am gasit pe-o teșitura un boț de mamaliga, de-am mancat, caci îmi garaiau mațele de foame. Alta nu mai știu nimica, întunecimea-voastra.

– Ei bine, zmardoare uracioasa ce ești, de mancat ai mancat boțul cel de mamaliga, dar ce-a zis omul acela cand a pus mamaliga acolo, pe teșitura, ai tu la știința?

– Ba de asta nu știu nimica, stapane., Apoi, ce pazești tu alta, daca nu știi nici macar ceea ce vorbesc muritorii? Sa-ți spun eu dara, deși n-am fost în padure, ca tine: a zis ca cine-a manca boțul cel de mamaliga sa zica bodaproste. Zis-ai tu ceva cand ai mancat-o?

– Ba n-am zis nimica, stapane., Așa? În loc sa-ți dai osteneala ca sa afli pana și gandul oamenilor, tu nu știi nici macar ceea ce vorbesc ei? Mai pot eu sa am nadejde în voi? Ei, las ca-ți gasesc eu acuș leacul; te-i învața tu minte de alta data! Hai, pornește acum degraba la omul acela, și sa-i slujești taman trei ani de zile, cu credința, la ce te-a pune el! Simbrie în bani sa nu primești de la dansul, ci sa faci tocmala ca, dupa ce ți-i împlini anii, sa ai a lua din casa lui ce-i vrea tu; și aceea are sa fie de trebuința la talpa iadului, ca au început a putrezi capataiele… Ia sa vedem, ți-a veni în cap ce ai sa iei? hai, gata ești? ia-ți talpașița!

– Gata, stapane, iaca, pornesc! Atunci dracul da o raita pe la talpa iadului, sa vada ce lipsește, și apoi iese iute ca scanteia și se tot duce înainte la slujba, dupa porunca lui Scaraoschi. Și cand pe aproape de casa lui Stan, dracul s-a prefacut într-un baiat ca de opt ani, îmbracat cu straie nemțești, și umbla zgribulind pe la poarta. Stan era acasa și chiar atunci luase ceaunul de pe foc, ca sa mestece mamaliga; și numai iaca ce vede ca se reped cainii sa rupa omul, nu altaceva, și cand se uita mai bine, ce sa vada? Vede un baiat ca se acațara pe stalpul porții, de teama cainilor. Atunci Stan alearga la poarta, zicand:

– Țiba, Hormuz, na, Balan, nea! Zurzan, dați-va-n laturi, cotarle! Da de unde ești tu, mai țica? și ce cauți pe-aici, spaima cainilor?

– De unde sa fiu, badica? Ia, sunt și eu un baiat sarman, din toata lumea, fara tata și mama, și vreau sa intru la stapan.

– Sa intri la stapan? d-apoi tu nici de pascut gaștele nu ești bun… Cam de cați ani îi fi tu?

– Ia, poate sa am vro treisprezece ani., Ce spui tu, mai? Apoi dar bine-a zis cine-a zis, ca vrabia-i tot pui, dar numai dracul o știe de cand îi… Eu de-abia ți-aș fi dat șapte, mult opt ani. Dar ce, Doamne iarta-ma! pesemne ca și straiele acestea pocite fac sa arați așa de sfrijit și închircit. Am mai vazut deunazi umbland pe aici prin sat un ciofligar de-alde tine, dar acela era oleaca mai chipos și altfel îmbracat:

Cu antereu de canavața,

Ce se ținea numa-n ața,

Și cu nadragi de anglie,

Petice pe ei o mie.

Și cand mergea pe drum, nadragii mergeau alaturea cu drumul: caci umbla dupa strans pielcele, și cum trecea pe la poarta mea, de-abia l-am scos din gura lui Zurzan; l-a pieptanat de i-au mers peticele. Vorba ceea: „Aș veni desara la voi, dar mi-e rușine de caini”. Și acum parca-l vad cat era de ferfenițos și cum își culegea boarfele de pe jos. Oleaca de n-ai pațit și tu ca dansul. Și cum te cheama pe tine?

– Tot Chirica ma cheama., Mai parpalecule, nu cumva ești botezat de sfantul Chirica Șchiopul, care ține dracii de par?

– Nu-l știu pe acela, dar Chirica ma cheama., Apoi, despre mine, fie oricine ți-a fi nanaș, dar știu c-a nimerit-o bine, de ți-a pus numele Chirica: pentru ca ești un fel de vrabioi închircit.

– Apoi da, bade, închircit, vrabioi, cum ma vezi, acesta sunt, am vazut eu și hoituri mari și nici de-o lume: la treaba se vede omul ce poate. Las sa ma cheme cum m-a chema; ce ai d-ta de-acolo? Da pe d-ta cum te cheama?

– Tot Stan ma cheama, dar de la o boala ce am avut, cand eram mic, mi-au schimbat numele din Stan în Ipate, și de-atunci am ramas cu doua nume.

– D-apoi ai la știința, bade, ca și d-ta ai cantec:

Ipate, care da oca pe spate

Și face cu mana sa-i mai aduca una.

– Dar știi ca m-ai plesnit în palarie, mai Chirica? Al dracului baiat! Parca ești Cel-de-pe-comoara, mai, de știi toate cele!

De trup ești marunțel, nu-i vorba, dar la fire ești mare. Ia sa te vedem daca mi-i ghici tu cimilitura aceasta:

Lata peste lata,

peste lata îmbujorata,

peste îmbujorata cracanata,

peste cracanata maciulie,

peste maciulie limpezeala,

peste limpezeala galbeneala

și peste galbeneala huduleț.

Chirica atunci începe a zambi și zice:, De-oi ghici, mi-i da și mie o hrinca dintr-însa?, D-apoi știu eu ce crezi tu ca-i aceea? Ghicește întai, sa vedem.

– Ce sa fie?! zise Chirica. Ia fața casei, vatra, focul, pirostiile, ceaunul, apa dintr-însul, faina și culeșerul sau melesteul.

– Bun, mai Chirica, ia acum vad și eu ca nu ești prost! Hai! cat sa-ți dau pe an ca sa te tocmești la mine?

– Apoi eu… nu ma tocmesc cu anul., Dar cum te tocmești tu?, Eu ma tocmesc pe trei ani odata: pentru ca nu-s deprins a umbla din stapan în stapan, și vreau sa cunosc ceva cand voi ieși de la d-ta.

– Despre mine, cu atata mai bine, mai Chirica. Și ce mi-i cere tu pentru trei ani?

– Ce sa-ți cer? Ia, sa-mi dai de mancare și de purtat cat mi-a trebui, iar cand mi s-or împlini anii, sa am a lua din casa d-tale ce voi vrea eu.

– Ce fel de vorba-i asta? Poate ca tu îi barani atunci sa-mi iei sufletul din mine, ori mai știu eu ce dracul ți-a veni în cap sa ceri!?

– Ba nu, bade Ipate, n-aibi grija; nu ți-oi mai cere vrun lucru mare pana pe-acolo. Ș-apoi, ce ți-oi lua eu din casa nu-ți face trebuința d-tale.

– Apoi na! zise Ipate. Masoara-i vorba cu îmblaciul. Balan sa-ți aleaga din gura ce spui, daca nu vorbești deslușit.

– Apoi da, bade Ipate, unde-i vorba, nu-i manie: mai bine sa te tocmești întai, decat pe urma.

– Apoi aceasta-ți spun și eu, mai, ciotul dracului! dezleaga odata calul de la gard, sa știu eu atunci, de-oi ajunge cu sanatate, ce-i al tau și ce-i al meu.

– Ia lasa, bade Ipate, lasa, nu te mai pune și d-ta atata pentru te miri ce și mai nimica, ca doar n-are sa fie un cap de țara…

– Mai Chirica, știi una? ramai la mine, și ne-om împaca noi atunci. Te vad ca ești un baiat isteț și, mai știi pacatul?, poate și harnic; sameni a fi știind de unde sa iei lucrul și unde sa-l pui.

– Despre aceasta n-aibi grija, bade, zise Chirica. Nu cauta ca-s mic, dar trebile care ți le-oi face eu, nu le-a face altul, macar sa fie cu stea în frunte.

– Mai știi? Bine-ar fi, mai Chirica, dac-ar fi toate cu lapte cate le spui. Dar tu curat ca ai dat peste un stapan ca painea cea buna; numai sa avem vorba dinainte, sa nu fii rau de gura, c-apoi mi-i sa nu ma scoți din sarite și sa ma faci cateodata sa-mi ies din rabuș afara.

– Nici despre asta nu ma tem ca-i banui, bade Ipate., Vasazica, ne-am înțeles. De-acum vina de-i manca și tu ceva. Iaca niște bulughine cu mujdei și cu mamaliga. Hai! da-i colb ș-apoi te apuca de treaba.

Baiatul se pune ciobanește într-un genunchi, îmbuca repede ce îmbuca și apoi se duce dupa trebi. Și așa era Chirica de liniștit și de harnic la trebile lui, ca parca era de-acolo de cand l-a facut ma-sa, și Ipate se îndemna cu dansul, uitase acum de urat și huzurea de bine, și din ziua în care s-a tocmit Chirica la Ipate, norocul îi curgea garla din toate parțile, și nu mai știa ce are la casa lui.

Ce garduri streșinite cu spini, de mai nici vantul putea razbate printre ele! Ce șuri și ocoale pentru boi și vaci, perdea pentru oi, poieți pentru pasari, cotețe pentru porci, sasaiac pentru papușoi, hambare pentru grau și cate alte lucruri de gospodarie, facute de mana lui Chirica, cat ai bate din palme! Sa nu spun minciuni, dar Ipate se îmbogațise însutit și înmiit de cand a venit Chirica în slujba la dansul. Acum vazuse el ce poate Chirica, și-i era drag ca ochii din cap.

Trecura vreo doi ani la mijloc și în una din zile Chirica zise stapanului sau:

– Stapane, sa nu banuiești, da am sa zic și eu o vorba: de ce nu te însori? Ca maine-poimaine te-i trezi ca ai îmbatranit, și nu-ți ramane nici un urmaș. Dupa viața este și moarte. De unde știi ce se întampla, fereasca Dumnezeu! și atunci, cui ramane atata avere?

– Ce vorbești tu, mai Chirica? Daca nu m-am însurat eu cand am fost de însurat, apoi la vremea asta ți-ai gasit sa ma însor? Pesemne vrei sa-și faca dracul ras de mine… Nu vezi ca a trecut soarele de-amiaza: sunt mai mult batran decat tanar.

– Da ia lasa-ma la pardalnicul, stapane, ca-i speria oamenii cu vorbele d-tale! Nu te mai face așa de batran, ca doar nu ți-i vremea trecuta. Eu gandesc ca tocmai acum ești bun de însurat; pentru ca ai cu ce sa ții nevasta și copiii. Slava Domnului! mulți ar dori sa aiba ceea ce ai d-ta.

– Ți-ai gasit, zise Ipate. Parca ești nu știu cum, mai Chirica; vorbești și tu, ia așa, în dodii, cateodata. Am eu semanaturi? am eu toate cele trebuincioase pentru casa? Tu crezi ca numai așa se ține femeia… Vorba ceea: „Cand se-nsoara, nu-i de moara.”

– De asta te plangi, stapane?

– D-apoi, de care alta, mai Chirica? Nu știi tu ca gura înainte de toate și apoi celelalte?

– Stapane, daca-i numai atata, apoi las ca te fac eu cu grau, sa ai de unde face paine și colaci pentru nunta, ba și pentru cumatrie daca vrei.

– De unde, mai Chirica?

– Vezi d-ta, colo departe, niște lanuri frumoase de grau care da în copt?

– Le vad., Du-te chiar acum la stapanul moșiei și-i spune ca te prinzi sa-i dai în girezi tot graul cat îl are semanat. Și daca te-a întreba cat sa-ți dea pentru aceasta ostenicioasa treaba, spune-i ca nu primești bani, ci numai atata grau, cu paie cu tot, cat îi putea duce d-ta în spate și cu un baiat al d-tale.

– Cum asta, mai Chirica? Parca vorbești de pe ceea lume. Crezi tu ca vom putea noi singuri secera și strange atata amar de grau, ca doar sute și mii de brațe trebuiesc acolo, nu șaga! Ș-apoi, numai pentru doua sarcini de grau? Ce nebun ai crede tu c-ar fi acela?

– Stapane, ca sa cunoști cine sunt eu și cat pot, asculta- ma și du-te la boier de-i spune cum te-am învațat.

Ipate, cu un gand sa se duca și cu zece nu. În sfarșit, își ia el inima-n dinți și se duce la curte sa vada ce are sa fie și, cum ajunge, se înfațișaza înaintea boierului și zice:

– Sa nu va suparați, cucoane! Nu cumva aveți trebuința de seceratori?

– Ba înca mare nevoie am, om bun; parca Dumnezeu te-a adus. Caci graul e copt, nu mai poate suferi întarziere.

– Apoi, cucoane, ma prind eu sa ți-l secer., Cum, singur?, Asta-i treaba mea, cucoane. Eu ma prind sa ți-l dau girezi. Nu-i cuvant gospodaresc?

– Cum vad, te bizuiești în brațe multe., Multe, cucoane, puține, cucoane, cate-a dat Dumnezeu; numai treaba s-o fac.

– Ș-apoi ce mi-i cere, așa cu hurta?, Ce sa cer, cucoane, ia cand ți-oi da graul în girezi, sa am voie a lua numai atata grau, cu paie cu tot, cat oi putea duce în spate eu și c-un baietan al meu.

– Mai omule, vorbești înadins ori vrei sa șuguiești?, Ba fereasca Dumnezeu, cucoane, vorbesc înadins. Boierul a crezut ca Ipate e nebun și voia sa se mantuie de dansul, zicand:

– Daca-i așa, om bun, du-te maine dimineața și te apuca de lucru; oi vedea eu ce treaba-i face și ne-om împaca noi.

– Împacarea, cum ți-am spus, cucoane., Ei, du-te, du-te, și las! sa vedem! Atunci Ipate se întoarna acasa, și Chirica îl întreaba:, Ei, stapane, cum a ramas cu boierul?, Cum sa ramana, mai Chirica! Ia, m-am prins hat și bine sa-i dau graul în girezi, dupa cum ai zis. Dar m-a luat groaza cand am trecut pe langa lan și l-am vazut catu-i de mare. Asta-i o treaba foarte grea și mare lucru sa fie ca s-o putem noi scoate la capat. Știu eu tare bine ca boierul m-a luat de nebun, dar nici cu minte nu sunt, dupa cat vad eu acum. Dracul știe ce avem sa facem!

– N-aibi grija, stapane, ca doar ești cu mine! zise Chirica., Ia mai bine sa luam cele trebuitoare și haidem acolo chiar în asta-sara, ca maine dimineața sa ni se faca ziua pe lan.

Și așa se iau ei amandoi și se duc. Și cum ajung acolo, cam pe înseratelea, Ipate zice:

– Vezi tu, mai Chirica? asta nu-i șaga; mi se pare ca noi avem sa dam peste dracul.

– Stapane, știi ce? culca-te și te odihnește, și maine dimineața vom vorbi amandoi.

Ipate, ca cel cu grija în spate, se framanta el cu mintea cat se mai framanta și, obosit fiind, se lasa oleaca jos pe iarba și adormi dus. Chirica atunci, el știe ce face și cum face, ca într-o clipa aduna toata dracimea și-o pune la lucru pe camp. Unii secerau, alții legau snopi, alții faceau clai și suflau cu narile sa se usuce, alții carau, alții durau girezi, ma rog, claca dracului era! ce sa spun mai mult?

Cand se trezește Ipate, în zori de ziua, se sperie ce vede: totul era mantuit; în locul graului de pe camp vede acum o gireada mare și doua mai mici, așezate pe culmea dealului, iara pe Chirica nu-l vede nicaieri. Atunci lui Ipate i s-a suit tot parul în varful capului de frica și a început a cauta pe Chirica în toate parțile. Și cand colo, numai ce iata ca-l vazu dormind pe varful unei girezi, și atunci își mai veni puțin în fire. Feciorii boierești se sculara cu noaptea-n cap, cum îi treaba lor, și venira pe lanuri sa vada ce mai este. Și cand vazura ei una ca aceasta, îi cuprinse spaima, și fuga la boier, de-i vestira. Boierul atunci se scoala iute, se azvarle pe un cal și ține numai o fuga pana la lanuri, și cand colo, vede și el ce nu se mai vazuse și nu se mai auzise de cand lumea și pamantul.

– Ei, cucoane, am mantuit trebușoara, zise Ipate. Bine ca ați apucat a veni și d-voastra, ca sa fiți de fața cand ne-om lua dreptul.

Atunci Chirica, nici una, nici doua, scoate o funie cu care era încins, leaga bine gireada cea mare, cum știe el, o ia în spate și pe ici ți-i drumul. Iara boierul, mai vazand și aceasta, a încremenit cu mainile subsuori, uitandu-se la dansul cum se ducea. Și crezand ca de-acum și Ipate are sa ia cele doua girezi mici și-l calicește de tot, crapa de necaz, dar n-avea încotro. Și neștiind ce sa faca, zise lui Ipate cu binișorul:

– Om bun, na-ți bani în locul graului ce mai ai a lua, și lasa-ma în pace. N-am crezut ca am a face cu dracul.

– Fereasca Dumnezeu, cucoane, cruce de aur cu noi în casa! Departe de pe locurile aceste! Ba, zau, am muncit de-a dat inima din noi.

– Ia lasa-ma încolo, mai omule; pesemne tu ai sa ma înveți pe mine ce-i plugaria!? Ca doar nu saman eu grau de ieri, de alaltaieri, sa nu fi mai avut a face cu seceratori! Și chiar de nu-i fi tu Uciga-l-crucea, tot n-ați umblat cu lucru curat; însa ce-am eu cu sufletul vostru? voi aveți a da seama. Primește banii, cum ți-am spus, și mai duceți-va și la alta casa, ca eu, unul, știu c-am pațit-o buna.

Ipate, auzind aceasta, parerea lui de bine; ia banii cu cat se învoiește și se duce el dupa Chirica. Și cand ajunge acasa, Chirica treierase, vanturase, macinase; în sfarșit, pusese toate trebile la cale. Și Ipate, cand a mai vazut și asta, nu mai știa ce sa zica; mai ca-i venea a crede ca și el are a face cu dracul.

– Mai Chirica, d-apoi știi ca și boierul, catu-i de boier, a pus-o de mamaliga. Iaca, mi-a dat și bani de am adus acasa.

– Și aceștia-s buni, stapane; pune-i la chimir și taci molcum. Am știut eu dinainte ca are sa ne iasa și de cheltuiala.

A doua zi dupa asta, Chirica zise lui Ipate:

– Ei, stapane, de-acum cred ca n-ai ce mai zice: ca mainepoimaine mi se împlinesc anii, și ramai far de mine. Mai nainte, calea-valea; erai deprins a trai singur, dar acum are sa-ți cada greu; mai ales ca ți s-a îngreuiat și gospodaria. Hai, ce zici, te însori ori ba?

– Apoi da, mai Chirica, știu eu ce sa fac? Parca tot m-aș însura; cand aș da peste-o parte buna, aș face poate și eu pasul acesta. Dar tare ma tem nu cumva sa-mi iau pe dracul dupa cap, sa-l aduc cu lautari în casa și pe urma sa nu-l pot scoate nici cu o mie de popi; c-apoi atunci, lehamete și de însurat, și de avere, și de tot!

– De asta ți-i acum în grija, stapane? dac-a ramas treaba pana la atata, apoi las pe mine, ca te-oi face eu sa iei un draguț de femeie care nu se mai afla! Caci eu șed calare în inima lor și, nu ca ma laud, dar știu toate maruntaiele dintr-însele. Despre asta nu mi-e rușine; pot sa-ți aleg una și noaptea p-întuneric. Pentru altul n-aș face-o, sa știu ca mi-ar da lumea de pe lume, dar pe d-ta vreau numaidecat sa te vad om ca toți oamenii, în rand cu lumea. Nu vezi ca cei mai mulți de teapa d-tale se țin cu nasul pe sus numai din pricina asta? Ca și cum parca d-ta n-ai fi vrednic sa ții o femeie!

– Mai Chirica, tare mai ești și tu nu știu cum! scoți omul din minți cu vorbele tale. Bun staroste mi-am gasit! Nu știu cine te-a îndreptat la casa mea, ca știu ca ești berechet bun. Ș-apoi, mult stau eu cateodata și ma gandesc în mintea mea, de unde ai tu atata putere? Mai ca-mi vine sa zic și eu, ca boierul cela. Nu știu, naluca sa fii, om sa fii, dracul sa fii, dar nici lucru curat nu ești. Numai fii ce-i fi, asta nu ma privește; mie unuia știu ca mi-ai priit bine, n-am ce zice! Ei, ia spune, cum zici tu ca mi-i alege femeie?

– Ia, în duminica viitoare, stapane, sa mergem în sat la hora. Eu oi sta deoparte, cu baieții, iar d-ta sa te prinzi în joc lang-o fata care ți-a placea. Eu atunci mi-oi tarai piciorul pe langa d-ta, oi ochi-o bine și apoi ți-oi spune eu ce zace într-însa.

– Da știi c-ai chitit-o bine, mai Chirica?! Tot cu draci ești tu, bine zic eu.

– Apoi da, stapane, în ziua de azi, daca nu-i fi și cu draci oleaca, apoi cica te fura sfinții și iar nu-i bine.

În sfarșit, ce spun ei, ce nu mai spun, cum vine duminica, Ipate și cu Chirica se iau și se duc la hora în sat. Chirica, cum îi treaba baieților, se acațara pe cele garduri și se hlizea cu ceilalți baieți. Iar Ipate, de cuvant; se prinde în joc langa o fata, care chitește ca i-ar cam veni la socoteala; începe el a o masura cu ochii de sus pana jos și de jos pana sus și, cum se învartea hora, ba o strangea pe fata de mana, ba o calca pe picior, ba… cum e treaba flacailor. Și tropai, tropai, ropai, ropai! i se aprind lui Ipate al nostru calcaiele. Chirica era și el pe-acolo, și, cum se lasa Ipate din joc, spiridușul dracului îi zice:

– Ei, stapane, parca te-ai cam aburit la fața, nu știu cum; ce zici, așa-i ca-ți vine la socoteala?

– Apoi da, nu știu cum sa mai zic și eu; pesemne pacatele mele mi te-au scos înainte, mai Chirica. Eu gandesc s-o pornesc pe treaba, fata-i hazulie și m-a fermecat de-acum.

– Ba nu, stapane; daca-i vrea sa ma asculți, eu te sfatuiesc sa n-o iei pe asta. Și focu-i hazuliu, dar tare rau te parjolește cateodata. Fetișoara asta, o vezi d-ta cat e de scumpa la ras? Parca ți-ar veni a crede ca-i de cele cu crucea-n san, dar, ia, una de aceste a înalbit odata, numai într-o singura noapte, pe moșu-meu în fantana.

– Cum asta, ma Chirica?, Da, ia nu mai ști și d-ta cum, stapane!, Ian auzi-l, mai degraba i-ai putea stramba falcile decat vorba! Mai Chirica, eu gandesc ca s-a da dupa mine și s-a face și ea mai buna.

– Î… hî! da, cum nu? Eu însa îți spun prietenește ca fetișoara asta are trei coaste de drac într-însa; și chiar și cea mai buna dintre femei înca tot mai are una. Sa te mai lași, stapane, pan-om da macar peste una de acelea, ș-apoi ți-oi mai spune eu ce mai este de facut.

– Apoi da, mai Chirica, tu m-ai tot cihait de cap pana acum, sa ma însor, sa ma însor, de mi-ai aprins pofta de însurat, și apoi, acum, tot tu o șurubuiești și-o întorci, cum îți vine ție la socoteala.

– Stapane, știi ca eu nu-ți voiesc raul; asculta-ma, ca n-ai sa greșești.

Ipate, auzind așa, se da dupa Chirica și se întoarna ei seara acasa tot cum s-au dus. Însa cum ajunge acasa, parca nu era acela; muncea el, nu muncea, dar știu ca se framanta cu gandurile și de-abia aștepta sa vina duminica viitoare.

Duminica vine, și ei iara se duc la hora, în alt sat. Chirica, dupa obiceiul sau, se ia cu baieții, iara Ipate se prinde în joc langa o fata, care o chitește el; joaca cat joaca și langa aceea, și, intrand în vorba cu dansa, fata, buna mehenghe, îi întoarce capul și Ipate vede ca nu-i de lepadat. Dar Chirica era și el pe-acolo și, cum se lasa Ipate de joc, îi zice:

– Ei, stapane, cum vad eu, nici de asta nu te-ai da în laturi; așa-i ca ți-a cazut tronc la inima?

– Mai așa, mai Chirica!

– Apoi îți spun eu, stapane, ca nici asta nu-i de noi. O vezi cat e de pașina, dar și asta are doua coaste de drac într-însa. Sa te mai lași, stapane, cum ți-am spus eu.

– Apoi da, mai Chirica; în ziua de azi nu știu, zau, care-a mai fi cu crucea-n san, cum cauți tu… Eu gandesc ca tot om alege, om alege, pan-om culege.

– Ba nu, stapane; lasa pe mine, ca știu eu ce fac.

– Ipate iar se lasa dupa cum zice Chirica, și se întoarna ei seara acasa tot cum s-au dus. Dar Ipate, acum, nici de treaba nu-și mai cauta, nici mancarea nu se prindea de dansul, nici somnul nu-l fura, era cum e mai rau; toata ziua prindea buburuzi și, punandu-i pe dosul mainii, zicea:

Buburuz, buburuz,

Încotro vei zbura

Într-acolo m-oi însura.

Da, ce sa-i zici? daduse și el în parpara însuratului. Ș-apoi știți ca este-o vorba: cand îi omul în doi peri, sa te ferești de dansul, c-atunci e cum îi mai rau. Vorba ceea: „Arde focu-n paie ude”. Așa și Ipate, tot sughița, tot ofta din greu și de-abia aștepta sa vina duminica.

Duminica iar vine, și ei acum se iau și se duc la joc în alt sat. Și cum ajung acolo, Ipate se și prinde în joc langa un puișor de fata careia îi jucau ochii în cap ca la o șerpoaica. Se învațase și el, șiretul, a le alege așa de pe deasupra, dar numai Chirica baiatul știa ce zace în inima lor și cat le poate calul; ca ce-i mai greu de ales decat omul? Dar Chirica era și el pe-acolo. Și ce-a facut el, ce-a dres, ca fetei și lui Ipate au început a le sfarai inima unul dupa altul. Boldul Satanei se vede ca-i înghimpase. Și cum se lasa Ipate din joc, Chirica îl trage deoparte și-l întreaba:

– Ei, stapane, cum ți se pare?

– Cum sa mi se para, mai Chirica? Ia, parca-mi vine s-o sorb cu ochii, de draga ce-mi e; daca n-a mai fi nici asta, apoi nu ma mai însor niciodata, ca destul mi-ai tulburat mințile pan-acum.

– Asta-i buna, stapane! zise Chirica. Nu-i vorba, ca tot are și ea o coasta de drac; dar, traind și nemurind, i-om scoate-o noi și pe-aceea.

Atunci, bucuria lui Ipate! Începe a se ține de fata ca scaiul de oaie. Și unde nu ți-o înșfaca pe sus, și se iau ei ba din talcuri, ba din cimilituri, ba din pacalit, ba din una, ba din alta și, de cole pana colea, și-au placut unul altuia. Și Ipate, nemaiavand rabdare, se și duce la tata-sau și la ma-sa, de-o cere. Vorba ceea:

Vin la mama de ma cere:

De m-a da, de nu m-a da,

Peste noapte mi-i fura.

Parinții fetei, cand aud asta, au de bucurie ca le-a picat un om așa de bun și o dau cu maneci largi. Peste cateva zile nunta se face, și Ipate își ia femeia, cu zestre cu tot, o duce acasa la dansul, și pace buna! Și așa traiau ei de bine și se iubeau unul pe altul, ca niște hulubași. Și Ipate, fiind foarte mulțumit de asta, zise într-o zi:

– Doamne, mai Chirica, bun suflet de femeie mai am! Bine mi-am ales-o!

– Buna, stapane, nu-i cuvant, dar știi ca este-o vorba: „Cand nici nu gandești, atunci te trantește!”; las sa vedem. Ia adu-ți aminte ce ți-am spus odata, ca și asta, cat îi de buna și blajina, tot are o coasta de drac într-însa, care trebuie scoasa numaidec at, daca ți-i voia sa ai femeie cum trebuie și s-o duci cu dansa pana la adanci batranețe.

– Apoi da, nu știu cine ți-a mai putea intra și ție în voie, mai Chirica. Cate știi tu, numai dracul cred ca poate sa-ți dea de fund.

Dar nu se împlinește bine anul, și femeia lui Ipate face un baiat. La vro doua-trei luni dupa asta, Ipate se trezește într-o zi cu socru-sau ca vine și-l cheama la nunta unui frate al femeii sale. Chirica, simțind toate, cum îi dracul, trage pe stapanu-sau la o parte și zice:

– Stapane, lasa sa se duca numai nevasta d-tale cu copilul, iar d-ta spune ca, de-i avea vreme sa te duci mai pe urma, bine-de-bine, iara de nu, sa te ierte. Și dupa asta, ți-oi mai spune eu ce-i de facut.

Ipate, deprins a asculta pe Chirica, zice socrului sau:

– Tata, eu n-oi putea merge, ca, dupa cum vezi, am tare multe trebi pe capul meu și numai cu un argațel ce-l am de-abia le pot dovedi. Nevasta mea, însa, poate sa mearga, și, de m-a ierta vremea sa pot veni și eu mai pe urma, binede,bine, iara de nu, te rog sa ma ierți.

Socru-sau atunci, nemaiavand ce zice, ia pe nevasta lui Ipate cu copil cu tot și se ca mai duce.

În ziua de uncrop, Chirica zice lui Ipate:

– Stapane, ia, acum a venit vremea ca sa scoatem coasta cea de drac din femeia d-tale. Hai, încaleca iute pe cal și te du la nunta. Dar sa știi de la mine ce ai sa faci cand vei ajunge acolo. Alature cu casa socru-tau este o casuța tupilata, în care șede un talpoi de baba, meșteșugoasa la trebile sale, cum îi sfredelul dracului. Du-te de trage în gazda la dansa și te fa ca ești un drumeț strain. Pune-te apoi pe langa ea luntre și punte și juruiește-i cerul și pamantul, ca sa-ți smomeasca pe nevasta d-tale și sa ți-o aduca acolo. Și atunci sa vezi ce pot babele și cat îi de credincioasa femeia!

– Sa…ra! mai Chirica, ce spui tu? Parca despre asta mi-aș pune capul la mijloc.

– Ba nu fi așa de darnic, stapane. Mai bine cruța-ți capul, ca poate ți-a mai trebui.

– Dar oare nu m-or cunoaște, mai Chirica?, N-aibi grija, stapane, poți sa te duci și pe la nunta, ca am facut ce știu eu, și nime n-are sa te cunoasca.

Ipate, voind sa se încredințeze și despre asta, asculta pe Chirica și se duce. Și cum ajunge în sat, trage la gazda la baba, o ia cam pe departe și-i spune ca sa-i aduca deseara pe nevasta lui Stan din satul cutare la dansul.

Baba, cand aude asta, pune mana la gura, clatina din cap și zice:

– Doamne, om bun, cum crezi d-ta ca aș face eu una ca asta, mai ales ca femeia are barbat bun, frumos și bogat și nu-i de-acele de care gandești d-ta?

Atunci Ipate scoate plosca de la oblanc, da babei vreo cateva gaturi de rachiu și apoi îi mai întinde o punga țoșca de bani, zicand:

– Matușa, de mi-i face acest bine, atunci sa știi ca ai sa ai mai multe de la mine. Fii bine încredințata ca n-are sa ne știe nici pamantul.

Baba, deodata, sta pe ganduri; parca n-ar fi prea voit nici treaba s-o faca, dar nici punga s-o lase. În sfarșit, mai șede ea pe ganduri cat șede, apoi ia punga și zice:

– Om bun, manca-te-ar puricii sa te manance! Eu știu ce va sa zica durerea la inima, bat-o pardalnica s-o bata! Nu știu, zau, cum a sta și asta! îmi plesnește obrazul de rușine cand gandesc cum am sa ma înfațișez înaintea femeii celea cu vorbe de-acestea… Ma duc și eu într-un noroc, sa vedem, și de-oi putea face ceva, bine-de-bine, iara de nu, mi-i crede și d-ta, ca știu cum se fac de greu trebile acestea, și rar le scoatem la capat.

– Crede și d-ta, matușa, ca de-i face pe treaba, n-are sa-ți fie degeaba.

Atunci baba zice:, Sa vedem; întrebarea n-are greș. Mai știi de unde sare iepurele? Mai ales ca barbatu-sau nu este aici.

Apoi, cam înspre seara, lasa pe drumeț singur în casa și se duce alaturea la nunta și, cum ajunge, trage pe nevasta lui Ipate deoparte, îi spune codoșca cate și mai multe ș-o face pe femeie sa se alunece cu mintea.

– Matușa, zice nevasta, d-apoi oare cum om face noi ca sa fie mai bine?

– Acesta nu-i vrun lucru pan pe-acolo, copila, hai, zise baba. Ia, du-te în casa, trezește-ți copilul din somn, și el atunci are sa înceapa a plange; pe urma pișca-l tot cate-oleaca, și el are sa înceapa a țipa. Și atunci tatu-tau, cum îi el suparacios, are sa zica de la o vreme sa iei baiatul și sa-l dai, ia, încolo, la baba cea de-alaturea. Tu, cum îi auzi asta, sa iei baiatul cu albie cu tot și sa vii cu dansul la mine. Ș-apoi atunci…

Femeia lui Ipate asculta de baba, face cum i-a zis ea și, pe înserate, vine la dansa cu copilul în brațe; și cum intra în casa, începe a se chicoti și a spune de la nunta multe și marunte, fara sa cunoasca pe barbatu-sau.

Atunci Ipate le da de baut pana le amețește pe amandoua, apoi își fura copilul din covațica, dupa cum îl învațase Chirica, și fuge cu dansul acasa. Chirica, cum îl vede venind, îi iese înainte de pe la poarta și zice:

– Ei, stapane, minciuni ți-am spus eu, ori ba?

– Ba nu, mai Chirica; acum vad eu ce poate femeia. De-acum nu mai traiesc nici un ceas cu dansa; am s-o dau dracului de pomana, soi rau ce este ea!

– Ba nu, stapane, sa nu faci una ca asta, ca femeia d-tale e una dintre cele mai bune femei. Da știu eu cine-i de vina aici. Las-o întai sa vina acasa, sa-i scoatem costița ceea care ți-am spus eu, și atunci îi vedea d-ta ce lucru de femeie are sa iasa dintr-însa.

Acum, sa ne întoarcem iar din urma. Femeia lui Ipate și cu baba, cand se trezesc din amețeala, nici tu drumeț, nici tu copil, nici tu nimica! Atunci odata încep ele a se boci înadușit și a se bate cu pumnii peste cap, însa fara nici un folos! Mai iscodeșe ea pe ici, pe colea, sa vada, n-a putea afla ceva despre copil, dar copilul parca intrase în pamant.

– Ei, ei! Acu-i acu. Vai de mine, nevasta, hai! zise baba; ce pacat mi-am gasit cu tine! Dracul știe ce sa fac!

Și cum sta baba împietrita, dracul îi și da în gand una:, Nevasta, hai! alta nu-i de facut decat sa înșomoltacim motanul ista al meu cu niște petice, sa-l punem în albiuța și apoi sa dam foc casei pe dinlauntru, iara noi sa ieșim afara. Și cand s-a aprinde mai tare, noi sa începem a ne boci în gura mare și a striga: foc! foc! și, pan-or sari oamenii de la nunta, pana nu știu ce, casa are sa se topeasca. Și cand or gasi motanul scrum, au sa creada ca a ars copilul, și poate s-o tamaduim.

– Ca bine zici d-ta, matușa, asta s-o facem!, S-o facem, s-o facem! Dar eu ce fac tocmai acum, la batranețe, fara leac de adapost?

– Nu te îngriji de asta, matușa draga, ca am sa te iau cu mine și-i trai pe langa noi ca banul cel bun. Barbatu-meu e cum îi painea cea buna, și te-om avea curat ca pe-o mama.

Atunci baba se îndupleca, caci n-are încotro, dau ele foc casei, și pana cand sar oamenii, pana nu știu ce, și casa, și motan, și tot se facuse scrum. Iara ele plangeau de udau pamantul, zicand:

– Vai de noi și de noi, copilașul nostru, cum au ars! Oamenii, vazandu-le zbuciumandu-se așa, au început care dincotro sa le mangaie. Și a doua zi, tatal femeii lui Ipate trimite pe un argat al sau cu carul cu boi sa duca și pe baba și pe fiica-sa la barbatu-sau acasa, aratandu-se cu mare parere de rau pentru asta cumplita nenorocire. Pe drum, femeia lui Ipate zice babei:

– Matușica, vara-te ici în sacul acesta, și cand vom ajunge acasa, întai am sa spun barbatu-meu ca aici sunt niște buci de la mamuca, pentru facut saci. Și aceasta numai pana s-a duce de la noi un ticalos de argat care-l avem, ca chiar azi i se împlinește.

Baba asculta și se vara în sac. Și cum ajung acasa și trag carul în ograda, nevasta lui Ipate lasa toate cele în car și se duce de-a dreptul în casa, plangand, sa gaseasca pe barbatus au și sa-i spuna cele întamplate. Însa, cand colo, nici Ipate, nici Chirica nu erau acasa. Atunci femeia lui Ipate și cu argatul tatane-sau tabarcesc sacul cum pot, îl pun într- o casoaie, pe cuptor, dupa horn, și apoi ea da drumul argatului sa se duca înapoi. Și cum pornește acesta, Ipate și pica în loc. Femeia lui, cum îl vede, începe a boci și a zice:

– Vai de mine și de mine, barbate, ce-am pațit! Copilașul nostru nu mai este!

Și îi spune toata întamplarea, dupa cum se înțelesese cu baba. Ipate atunci îi zice:

– Lasa, mai femeie, ca, de-om trai, vom fi noi harnici sa mai facem copii. Da, cu cine sa te sfadești? pesemne așa a fost sa fie de la Dumnezeu!

Și cum vorbeau ei, numai iaca intra și Chirica pe ușa, cu un ciocan, c-o dalta și c-o pereche de clești în mana. Femeia lui Ipate, cum îl vede, începe a i se tangui și lui. Dar Chirica, dupa ce-o asculta, zice:

– O crezi, stapane, ce spune? Nu te mai uita în gura ei! Ia mai bine s-o cinatuim. Pune-o jos sa-i scoatem costița ceea.

Atunci Ipate odata mi ți-o și înșfaca de cozi, o trantește la pamant ș-o ține bine. Iara Chirica începe a-i numara coastele din stanga, zicand: una, doua, trei și, cand la a patra, pune dalta, trantește cu ciocanul, o apuca cu cleștele ș-o da afara. Apoi așaza pielea la loc, pune el ce pune la rana, și pe loc se tamaduiește. Dupa aceasta zice:

– Stapane, ia de-acum ai femeie cumsecade; numai s-o cam ții din frau și sa-i retezi unghiile din cand în cand, ca nu cumva sa-ți puna coarne.

Și odata se duce Chirica la casa de alaturea și aduce copilul. Femeia lui Ipate, cand a mai vazut și asta, numai i s-a încleștat gura și a înghețat de frica.

Atunci Chirica saruta mana lui Ipate și zice:, Ei, stapane, iaca, chiar azi mi s-au împlinit anii de slujba. Ramai de-acum sanatos, ca eu ma duc de unde am venit. Dar sa știi de la mine, și sa spui și altora, ca te-a slujit un drac trei ani de zile, numai pentru un boț de mamaliga de pe teșitura din padure și pentru un putregai de capatai ce-mi trebuiește sub talpa-iadului.

Și atunci, odata și înșfaca Chirica sacul cel de dupa horn cu baba cu tot și se face nevazut. Femeia lui Ipate începe atunci a țipa grozav și a zice:

– Alearga dupa dansul, barbate, și nu-l lasa! Calții de la mamuca mi i-a luat! din ce mai facem noi saci?

Ipate însa nu avea acum grijile aceste; el era mahnit pentru pierderea lui Chirica, care era bunatate de baiat, și nu știa unde l-ar gasi, ca sa-i mulțumeasca pentru atatea binefaceri ce primise de la dansul.

Dar Chirica era acum tocmai în iad și se desfata la sanul lui Scaraoschi, iar codoșca de baba gemea sub talpa-iadului și numai motanul ei cel din ceea lume îi plangea de mila, pentru ca l-a cocolit așa de bine.

Și iaca așa, oameni buni, s-a izbavit Ipate și de dracul și de baba, traind în pace cu nevasta și copiii sai. Și dupa aceea, cand îi spunea cumva cineva cate ceva de pe undeva, care era cam așa și nu așa, Ipate flutura din cap și zicea:

– Ia paziți-va mai bine treaba și nu-mi tot spuneți cai verzi pe pereți, ca eu sunt Stan Pațitul!