Cele trei rodii aurite -

A fost odata un împarat, și avea un fecior; acesta, șezand la fereastra, vede o baba batrana, care venea cu tivga sa ia apa de la fantana. Ce-i vine lui, ia o piatra și aruncand-o catre fantana, nemerește drept în tivga, și aceasta se sparge; baba, care simțise de unde venise piatra își arunca ochii la fereastra împaratului și vede pe fiul de împarat facand haz; atunci baba zise:

– Pana nu vei gasi cele trei rodii aurite, sa nu te însori, dragul mamii; și se întoarse acasa trista și fara tivga și fara apa.

Fiul de împarat, auzind acest blestem, statu, și dupa ce se gandi mult timp la rodiile aurite, se aprinse dorința în el de a le vedea și de a le avea; deci se duse la tata-sau și-i zise:

– Tata, sa-mi faci trei randuri de haine de fier, caci am sa fac o calatorie mare.

Și toata silința ce puse împaratul a opri pe fiul sau de la aceasta, fu în zadar.

Daca vazu și vazu ca nu-l poate opri, porunci și numaidecat i se și facu hainele; dupa ce le lua, fiul împaratului încaleca și pleca.

Un an de zile trecuse de cand calatorea; ajunsese prin pustietați nelocuite de oameni, și tot ratacind în sus și în jos, doua randuri de haine se rupsera și le lepadase. Neștiind ce sa faca, hotarî a mai merge catva, și daca nu va putea descoperi nimic, sa se întoarca.

Abia mai facu cațiva pași și iata ca zari o coliba. Se repezi într-acolo iute ca sageata și îndata și ajunse. Cand, o matușa sihastra, cum îl vazu, îi și zise:

– Da bine, flacaule, cum ai ajuns p-aici pe unde nu se vede pasare cu aripioare, dar încamite om cu picioare?

– Mama, zise fiul de împarat, caut cele trei rodii aurite; nu știi d-ta încotro se pot afla?

– Nu știu, dragul mamii, nici n-am auzit pana acum de așa minune, dara poate soru-mea sa știe, care șade puțin mai departe de aici; de ai curaj sa mai mergi, poți sa o întrebi pe dansa.

N-aștepta sa-i zica de doua ori, și o tuli într-acolo repede și merse, și merse, cale lunga neumblata, pana ce dete de o alta coliba, de unde asemenea ieși o matușa sihastra, și mai batrana, și mai scofalcita, care și ea îi zise:

– Cum ai ajuns p-aici, om cu picioare, pe unde unde nu vine nici pasari cu aripioare?

– Mama, zise fiul împaratului, caut cele trei rodii aurite, și dorința de a le avea m-a adus p-aici, nu știi d-ta încotro se afla?

La auzirea acestor vorbe, batrana începu sa planga, apoi îi raspunse:

– Am avut și eu un fecior, care auzise despre acele blestemate rodii, și care, tot umbland dupa ele, într-una din zile se întoarse șchiop și în cele din urma își rupse și capul pentru ele; daca aș fi știut atunci, dragul mamii, cum sa le gaseasca cineva fara primejdie, nu-mi pierdeam copilașul.

Cum auzi flacaul nostru, începu a se ruga sa-i spuie cum sa faca sa le ia, iara batrana îl povațui cum sa umble și cum sa se poarte, și daca va izbuti, l-a jurat pe tinerețele lui ca sa se întoarca tot pe acolo, ca sa-i arate și ei acele rodii, dupa care s-a prapadit fiul sau.

Dupa ce i-a fagaduit ca se va întoarce, i-a mulțumit pentru sfaturile cele bune ce a primit de la dansa, și ca o naluca pieri dinaintea ei, cand, dupa o calatorie înca d-o saptamana și mai bine, vazu un balaur cu o buza în cer și cu alta în pamant. Îndata ce ajunse la dansul îi zise:

– Buna ziua, frate, și trecu înainte.

Iar balaurul îi raspunse:

– Noroc bun, frate.

Ajunse apoi la o fantana, mucegaita și plina de namol: el se apuca îndata de curați și primeni apa din fantana și-și cauta de drum pana dete de niște porți încuiate, pline de praf și de paianjeni; curați acei paianjeni, scutura praful, dete poarta de perete și trecu înainte. În drumul sau întalni o brutareasa care ștergea un cuptor cu țațele sale; cum o vazu, îi dete buna ziua, și taindu-și o bucata din haina sa, îi zise:

– Ține asta, leiculița, de șterge cuptorul.

Iara ea, luand-o, îi mulțumi.

La spatele cuptorului, fiul împaratului vazu o gradina ca un rai, în care se rataci catva timp.

În cele de pe urma vazu cele trei rodii cum atarna de o craca în pom; își facu curaj, scoase cuțitașul și taie craculița de care erau atarnate, și o tuli d-a fuga înapoi.

N-apuca sa faca zece pași și toata gradina începu sa țipe și sa cheme în ajutor pe brutareasa, porțile, fantana și pe balaur.

– Ba aia-i vorba, raspunse brutareasa, ca de cand sunt urgisita a sta aci, nu s-a îndurat nimeni sa vie a ma scuti de arsatura de toate zilele.

– Ca alt gand n-am, raspunsera porțile, ca de cand suntem facute, n-a venit nimeni sa ne mai scuture, sa ne deschiza, de înțelenisem așa.

– Ba sa ne iertați, zice fantana, ca de cand sunt facuta, mana de om n-a venit sa-mi curețe apele, încat ajunsesem a ma împuți.

– Ba ca chiar, raspunse și balaurul, ca de cand sunt osandit a sta cu gura cascata și cu ochii sticliți la stele, nimeni nu mi-a dat macar o buna ziua, și sa-mi zica frate. Acest om ne-a scapat de urgia ce era pe noi, și ne vom cauta de treaba.

Fiul împaratului, care facuse întocmai cum îl învațase batrana, se întoarse pe la dansa și dupa ce-i mulțumi și-i dete și ei cate ceva, pleca sa se întoarca la împarația tatalui sau.

Pe drum, ce-i veni lui, vazand ca nu mai poate rabda, scoase cuțitașul și taie una din rodii, ca sa guste și sa se încredințeze de bunatatea lor. Cand, ce sa vezi? Deodata iese din rodie o fata, ca o zana de frumoasa, și îndata începu a striga cu glas mangaios:

– Apa, apa, ca mor.

Întoarse fiul împaratului ochii în toate parțile sa vaza apa; dara geaba, apa nu era, iara fata cazu și muri; p-aci era sa caza și el, dara se ținu.

Tot mergand el, nu putu sa ție pana sa nu guste dintr-o rodie și scoase cuțitașul de taie înca una; deodata, iese și dintr-însa o fata ca o zana, și moare ca și cea dintai, fiindca n-avu apa sa-i dea.

Mahnit de ciudata întamplare, mergea catre împarația tatalui sau cu rodia care îi mai ramasese, și se uita la dansa ca la un cireș copt; și merse pana ajunse la o campie frumoasa pe unde începu a cunoaște urme de oameni. Aici îi mai veni inima la loc, și se puse jos sa se odihneasca nițel. Gandul lui nu se lua de la rodii și de la fetele cele frumoase ce murisera; și tot gandindu-se se aprinse în el dorința de a gusta din rodia pe care o mai avea, încat nemaiputandu-se ține, o tarî sa o taie și pe aceasta, dara temandu-se sa nu i se întample ca și cu celelalte, cauta o fantana, lua apa în caciula, și acolo, la umbra unui copaci mare, taie și rodia care îi mai ramasese, cand ce sa vezi? unde ieși o fata ca soarele de frumoasa, și cu parul de aur.

– Apa! apa! striga ea.

Și el îi dete de bau și o stropi cu apa, și așa scapa fata cu viața.

Fiul împaratului îi da tarcoale, și se tot minuna de frumusețea și de gingașia ei. Apoi o lua de mana și îi zise:

– Soție sa-mi fii și ea primi.

El nu voi sa o duca pe jos acasa la tata-sau, ca sa nu osteneasca, fiindca o vedea ca era puțintica la trup încat ar fi baut-o într-un pahar de apa, și așa de subțirica de parca era trasa prin inel.

El o povațui sa se urce în pomul de langa fantana, și îi zise sa-l aștepte acolo pana se va întoarce de la tatal sau cu cara împaratești și cu calareți, ca sa o ia, fiindca el cunoscuse locurile ca nu mai este așa departe.

Fata cea frumoasa zise copaciului sa se lase jos, și el se lasa, apoi se puse în el și se ridica. Fiul împaratului ramase cu gura cascata uitandu-se la ea și la minunea cum de se lasase și se ridicase copaciul, apoi, rupand-o d-a fuga, sa te pazești, parleo, ca îi sfaraia calcaiele de iute ce se ducea.

Nu trecu mult de cand se duse fiul de împarat, și o fata de țigan veni sa ia apa din fantana, dar cand vazu chipul care stralucea în apa, crezu ca e al ei, și, spargand ulciorul, se întoarse fuga la muma-sa:

– Nu ma mai duc la apa, zise ea, o frumusețe ca a mea nu aduce apa.

– Du-te la apa, arapino, ce tot spui astfel de fleacuri, îi zise masa, aratandu-i coceanul maturei.

Ea se duse și iara se întoarse, ca și întai, fara isprava și tot cu astfel de vorbe.

Ma-sa înțelese ca acolo nu e lucru curat și îi dete un ac vrajit sa-l ție în par, și o învața ce sa faca cu el la întamplare de ar da peste cineva p-acolo, și o trimise iara.

Țiganca, cum ajunse la fantana, cata în sus și vazu de unde venea în fantana acel chip îngeresc.

– Suie-ma și pe mine acolo, rogu-te, zise țiganca, uitandu-se galeș catre zana frumuseților.

Iara fata cu parul de aur zise copaciului de se lasa, lua pe țiganca ca sa-i ție de urat, și copaciul se ridica la loc.

Stand ele la vorba, țiganca se linguși și ruga pe fata, ca de voiește sa doarma nițel, sa puie capul în poala ei, și ea îi va cauta în cap.

Fata se îndupleca și se puse cu capul în poala țigancei, și, cand era sa o fure somnul, țiganca îi înfipse acul otravit în cap, iara fata se facu o pasarica cu totul și cu totul de aur, și începu a zbura de colo pana colo, pan cracile pomului.

Atunci țiganca zise:

– Ah! fata de lele ce mi-ai fost, cum mi-ai scapat, eu socoteam ca dormi, dara, fie, tu n-o sa-mi scapi, îți viu eu ție de hac.

Nu trecu multe zile și iaca și fiul de împarat cu oaste și calareți și cu cara împaratești veni ca s-o ridice; iara țiganca, cum îl vazu, îi zise:

– Da bine, împarate m-ai lasat sa te aștept atata, încat soarele mi-a ars fețișoara și vantul mi-a batut perișorul.

Împaratul, cum o vazu, ramase la îndoiala și nu-i venea sa creaza ca ea este zana pe care o lasase el acolo.

Dara, dupa vorbele ce-i zise, pare ca ar fi crezut, și deci se îndupleca și o lua.

Nu știu cum, nu știu ce fel, dara parca-i spunea inima ca n-o sa fie ea; în sfarșit, daca nu vazu pe altcineva, pleca cu ea, și nu știa cum sa faca sa nu creaza tata-sau ca spunsese minciuni.

Cand ajunse la curtea împarateasca, le ieși împaratul înainte, și ramase înmarmurit cand vazu în loc de zana frumusețelor, cu fața ca soarele și cu parul de aur, pe o arapina neagra ca fundul caldarei. Și macar ca fiul sau îl încredința ca soarele îi arsese fețișoara și vantul îi batuse perișorul, împaratului tot nu-i venea sa creaza. Însa n-avu ce face; de bine, de rau îi puse într-o parte a palatului și tot amana cununiile.

D-a doua zi chiar, în gradina împarateasca, în toate diminețile, venea o pasarica și canta cu dor de-ți rupea inima; apoi striga cat îi lua gura:

– Gradinar! Doarme împaratul?

– Doarme, îi raspundea gradinarul.

– Sa doarma somn dulce și mai dulce, de pe capatai sa s-aridice, adaoga pasarica. Dara cioroaica de împarateasa doarme?

– Doarme, îi raspundea.

– Sa doarma somnul de urgie, de acum pana-n vecie.

Și pe care pom se punea de canta, pe loc se și usca.

Gradinarul spuse împaratului toata șiretenia cu pasarea și cum se usuca pomii pe care se punea ea de canta. Împaratul se lua de ganduri.

Mai toți pomii din gradina se uscara în cateva zile, mai ramasese unul. Atunci împaratul porunci sa puna pe fiecare craculița cate un laț, și așa se și facu; iara a doua zi, în revarsat de zori, veni la împaratul cu pasarea de aur care dedese în laț. Împaratul porunci de-i facu o colivie cu totul și cu totul de aur, puse pasarea în ea și, de dragul ei, o ținea pe fereastra lui.

Țiganca, cum auzi de istoria cu pasarea, îi trecu un fier ars prin inima. Se facu bolnava, mitui pe toți vracii cari spusera împaratului ca pana nu va taia pasarea de aur și sa dea împaratesei sa manance din ea, nu se va însanatoși.

Plin de scarba împaratul nu se putea învoi la asta, dara, dupa rugaciunea fiului sau, o dete; ramase însa nemangaiat și din ce în ce ura mai mult pe țiganca.

Luara, deci, pasarea și o taiasera, o fiersera și o duse împaratesei; iara ea, dupa ce se prefacu ca se însanatoșește, începu a se gati de cununie.

Din sangele pasarelei crescu la fereastra împaratului un brad înalt și frumos, și era o minune cum de într-o noapte crescuse așa de mare și falnic. Împaratul chema pre gradinar și-i porunci sa aiba cea mai marei îngrijire de acel pom. Iara țiganca, cum auzi, n-avu odihna și-i puse gand rau. Pricepuse, dracoaica, ca înca nu scapase cu totul și cu totul de primejdie.

Se facu iara bolnava, mitui iara pe vraci, cari spusera împaratului ca pana nu va taia bradul sa-l fiarba și cu apa aceea sa-i faca baie, nu va trece împaratesei.

Împaratul se supara pana la suflet, vazand ca logodnica fiului sau e piaza rea, fiindca de cand a venit ea, n-a avut parte de nici un lucru ce i-a fost lui drag.

Lasa sa taie și bradul ca sa nu mai aiba nici un cuvant a-l mai supara cineva cu ceva, și se hotarî ca de aci înainte sa nu mai faca pe voia nimanui, daca ar mai da peste ceva care sa-i placa.

Pe cand taia bradul, la care toata lumea se uita cu jind, o batrana cerșetoare se opri și ea sa priveasca langa cealalta lume, și cand vru sa plece, lua cu dansa o surcea ce cazuse de la o țandara a bradului și o duse acasa. Baga însa de seama ca era un ac înfipt în surcea; ea îl scoase; și fiindca surceaua era oarecum maricica și lata o facu capac la oala care o avea și ea dupa sufletul ei.

A doua zi pleca în prosteala ca totdauna; dara cand se întoarse acasa, ramase încremenita vazand coliba maturata și deretecata de-ți era draga inima sa privești.

Nu înțelegea baba ce minune sa fie asta, adica cine sa fi venit sa-i faca ei astfel de bine.

Cateva zile urma tot astfel; în sfarșit hotarî sa pandeasca, doara va da peste cel ce-i dereteca și-i pune toate alea la randuiala lor pan coliba și așa și facu. Într-o zi dupa ce pleca, ea se ascunse și, uitandu-se pe furiș, pe crapatura ușii, vazu cum din capacul oalei sari o fata mai alba decat neaua și cu parul de aur.

– Cine ești, mama, zise ea, de îmi faci astfel de bine?

– O fata fara triște, zise ea; daca ma primești sa șez la d-ta, mult bine ți-oi face și eu dumitale.

Se învoira și ramase; ba înca baba se mandrea, ca așa fata nici în casa împaraților nu se gasea, frumoasa și vrednica.

Baba mergea mereu în prosteala, cum învațase ea, dara într-o zi îi zise fata sa-i cumpere din targ panza și matase roșie și verde; baba, biet, din paralele ce adunase din cerșit, îi cumpara.

Fata își cusu toata istoria pe doua sangulii; și dupa ce le ispravi, zise babei sa se duca cu dansele la împaratul, și cand va fi pe tron alaturea cu fiul sau, sangulia cusuta cu verde sa o puna pe genunchii împaratului; iara cea cusuta cu roșu pe ai fiului sau.

Baba asculta și se duse; dara ostașii n-o lasa sa intre. Atunci ea facu zgomot, și împaratul porunci sa o lase a intra. Ea, cum intra, facu cum îi zisese fata, și ieși ca sa aștepte sa vaza isprava.

Cum vazura sanguliile, împaratul și fiu-sau înțelesera totul. Porunci sa cheme pe logodnica împaratului și-i zise:

– Pentru ca o sa te faci împarateasa, trebuie sa te deprinzi a și judeca pe femei, cand judecatorii nu se domiresc la cate un lucru. Astazi ni s-a aratat cu plangere o femeie, care zise ca, avand un cocoș de soi, cu mare cheltuiala a alergat prin țari de a cumparat și o gaina, așijderea de soi; ca vecina ei nu s-a mulțumit ca i-a omorat gaina, dara i-a furat și cocoșul și l-a dat la o gaina d-ale ei, și așa cere dreptate. Ce zici despre aceasta?

– Zic, raspunse bahnița, dupa ce se gandi puțin, ca femeia care a omorat gaina și a furat cocoșul, cu moarte sa se omoare, și cocoșul sa se întoarca stapanului împreuna cu gaina osanditei și cu ouale ce va fi facut.

– Bine ai judecat, raspunse împaratul. Eu sunt femeia cu cocoșul, și tu ești care l-ai furat; gatește-te la osanda care tu însuți ai gasit-o cu cale.

Țiganca începu a plange, a se ruga, a se jeli, dara toate fura degeaba. O dete pe mana ostașilor care fara mila îi rasplatira nelegiuirea ce facuse.

Dupa aceasta se dusera cu toții la casa babei, și fiul de împarat cu tata-sau înainte ridicara pe fata cu toata cinstea; și dupa ce o aduse la palat, îndata îi și cununara, și mare veselie fu în toata împarația trei zile d-a randul, pentru ca s-a gasit vie și nevatamata fata cu parul de aur, dupa care atata a umblat fiul de împarat, și toți cu totul oropsea pe țiganca cand s-a auzit istoria nelegiuirilor sale.