Capra cu trei iezi -

Era odata o capra care avea trei iezi. Iedul cel mare și cu cel mijlociu dau prin baț de obraznici ce erau; iara cel mic era harnic și cuminte. Vorba ceea: „Sunt cinci degete la o mana și nu samana toate unul cu altul”.

Într-o zi, capra cheama iezii de pe-afara și le zice:

– Dragii mamei copilași! Eu ma duc în padure ca sa mai duc ceva de-a mancarii. Dar voi, încuieți ușa dupa mine, ascultați unul de altul, și sa nu cumva sa deschideți pana ce nu-ți auzi glasul meu. Cand voiu veni eu, am sa va dau de știre, ca sa ma cunoașteți, și am sa va spun așa:

Trei iezi cucuieți

Ușa mamei descuieți!

Ca mama v-aduce voua:

Frunze-n buze,

Lapte-n țațe,

Drob de sare

În spinare,

Malaieș

În calcaieș

Smoc de flori

Pe subsuori.

Auzit-ați ce-am spus eu?

– Da, mamuca, zisera iezii.

– Pot sa am nadejde în voi?

– Sa n-ai nici o grija, mamuca, apucara cu gura înainte cei mai mari. Noi suntem odata baieți, și ce-am vorbit odata vorbit ramane.

– Daca-i așa, apoi veniți sa va sarute mama! Dumnezeu sa va apere de cele rele, și mai ramaneți cu bine!

– Mergi sanatoasa, mamuca, zise cel mic, cu lacrimi în ochi, și Dumnezeu sa-ți ajute ca sa te întoarne cu bine și sa ne-aduci demancare.

Apoi capra iese și se duce în treaba ei. Iar iezii închid ușa dupa dansa și trag zavorul. Dar vorba veche: „Pareții au urechi și fereștile ochi”. Un dușman de lup, ș-apoi știți care?, chiar cumatrul caprei, care de mult pandea vreme cu prilej ca sa pape iezii, tragea cu urechea la paretele din dosul casei, cand vorbea capra cu danșii.

„Bun! zise el în gandul sau. Ia, acum mi-e timpul… De i-ar împinge pacatul sa-mi deschida ușa, halal sa-mi fie! Știu ca i-aș carnoși și i-aș jumuli!” Cum zice, și vine la ușa; și cum vine, și începe:

Trei iezi cucuieți

Ușa mamei descuieți!

Ca mama v-aduce voua:

Frunze-n buze,

Lapte-n țațe,

Drob de sare

În spinare,

Malaieș

În calcaieș

Smoc de flori

Pe subsuori.

– Hai! deschideți cu fuga, dragii mamei, cu fuga!

– Ia! Baieți, zise cel mai mare, sariți și deschideți ușa, ca vine mama cu demancare.

– Saracuțul de mine! zise cel mic. Sa nu cumva sa faceți pozna sa deschideți, ca-i vai de noi! Asta nu-i mamuca. Eu o cunosc de pe glas; glasul ei nu-i așa de gros și de ragușit, ca-i mai subțire și mai frumos!

Lupul, auzind aceste, se duse la un ferar și puse sa-i ascute limba și dinții, pentru a-și subția glasul, ș-apoi, întorcandu-se, începu iar:

Trei iezi cucuieți

Ușa mamei descuieți!

– Ei, vedeți, zise iarași cel mare; daca ma potrivesc eu voua? Nu-i mamuca, nu-i mamuca!

D-apoi cine-i daca nu-i ea? Ca doar și eu am urechi! Ma duc sa-i deschid.

– Badica! badica! zise iarași cel mic. Ascultați-ma și pe mine! Poate mai de-apoi a veni cineva ș-a zice:

Deschideți ușa,

Ca vine matușa!

ș-atunci voi trebuie numaidecat sa deschideți? D-apoi nu știți ca matușa-i moarta de cand lupii albi și s-a facut oale și ulcioare, sarmana?

– Apoi, da! nu spun eu bine? zise cel mare. Ia, de-atunci e rau în lume, de cand a ajuns coada sa fie cap… Daca te-i potrivi tu acestora, îi ține mult și bine pe mamuca afara. Eu, unul, ma duc sa deschid.

Atunci mezinul se vara iute în horn și, sprijinit cu picioarele de prichiciu și cu nasul de funingine, tace ca peștele și tremura ca varga de frica. Dar frica-i din raiu, sarmana! Asemene cel mijlociu, tuștiu! iute sub un cherșin; se-nghemuiește acolo cum poate, tace ca pamantul și-i tremura carnea pe dansul de frica: Fuga-i rușinoasa, da-i sanatoasa!

Însa cel mare se da dupa ușa și: sa traga, sa nu traga? în sfarșit, trage zavorul… Cand iaca! ce sa vada? ș-apoi mai are cand vede? caci lupului îi scaparau ochii și-i sfaraia gatlejul de flamand ce era. Și, nici una, nici doua, haț! pe ied de gat, îi rateza capul pe loc și-l mananca așa de iute și cu atata pofta, de-ți parea ca nici pe-o masea nu are ce pune. Apoi se linge frumușel pe bot și începe a se învarti prin casa cu neastampar, zicand:

– Nu știu, parerea m-a amagit, ori am auzit mai multe glasuri? Dar ce Dumnezeu?! Parc-au intrat în pamant… Unde sa fie? Se ițește el pe colo, se ițește pe dincolo, dar pace buna! iezii nu-s nicairi!

– Ma! ca mare minune-i asta! dar nici acasa n-am de coasa… ia sa mai odihnesc oleaca aste batranețe!

Apoi se îndoaie de șele cam cu greu, și se pune pe cherșin. și cand s-a pus pe cherșin, nu știu cum s-au facut, ca ori cherșinul a crapat, ori cumatrul a stranutat…

Atunci iedul de sub cherșin, sa nu taca?, Îl paștea pacatul și-l manca spinarea, saracuțul!

– Sa-ți fie de bine, nanașule!

– A! ghidi! ghidi! ghiduși ce ești! Aici mi-ai fost? Ia vina-ncoace la nanașelul, sa te pupe el! Apoi ridica cherșinul binișor, înșfaca iedul de urechi și-l flocaiește și-l jumulește și pe-acela de-i merg petecele! Vorba ceea: „Ca toata paserea pe limba ei piere”.

Pe urma se mai învarte prin casa, doar a mai gasi ceva, dar nu gasește nimic, caci iedul cel cuminte tacea molcum în horn, cum tace peștele în borș la foc. Daca vede lupul și vede ca nu mai gasește nimic, își pune în gand una: așaza cele doua capete cu dinții ranjiți în ferești, de ți se parea ca radeau; pe urma unge toți pareții cu sange, ca sa faca și mai mult în ciuda caprei, ș-apoi iese și-și cauta de drum. Cum a ieșit dușmanul din casa, iedul cel mic se da iute jos din horn și încuie ușa bine. Apoi începe a se scarmana de cap și a plange cu amar dupa frațiorii sai.

– Draguții mei frațiori! De nu s-ar fi înduplecat, lupul nu i-ar fi mancat! și biata mama nu știe de asta mare urgie ce-a venit pe capul ei!

Și bocește el și bocește pana îl apuca leșin! Dar ce era sa le faca? Vina nu era a lui, ce au cautat pe nas le-a dat.

Cand jalea el așa, iaca și capra venea cat putea, încarcata cu de-a mancarii și gafuind. Și cum venea, cat de colo vede cele doua capete, cu dinții ranjind, în ferești.

– Dragii mamucuței, dragi! Cum așteapta ei cu bucurie și-mi rad înainte cand ma vad!

Baieții mamei, baieți,

Frumușei și cucuieți!

Bucuria caprei nu era proasta. Dar cand s-apropie bine, ce sa vada? Un fior rece ca gheața îi trece prin vine, picioarele i se taie, un tremur o cuprinde în tot trupul, și ochii i se painjinesc. și ce era nu era a bine! Ea însa tot merge pan la ușa, cum poate, crezand ca parerea o înșala… și cum ajunge, și începe

Trei iezi cucuieți

Ușa mamei descuieți!

Ca mama v-aduce voua:

Frunze-n buze,

Lapte-n țațe,

Drob de sare

În spinare,

Malaieș

În calcaieș

Smoc de flori

Pe subsuori.

Atunci iedul mezin, care acum era și cel dintai și cel de pe urma, sare iute și-i deschide ușa. Apoi s-arunca în brațele mane-sa și cu lacrimi de sange începe a-i spune:

– Mamuca, mamuca, uite ce am pațit noi! Mare foc și potop au cazut pe capul nostru!

Capra atunci, holband ochii lung prin casa, o cuprinde spaima și ramane încremenita! Dar mai pe urma, îmbarbatandu-se, și-a mai venit puțin în fire ș-a întrebat:

– Da ce-a fost aici, copile?

– Ce sa fie, mamuca? Ia, cum te-ai dus dumneata de-acasa, n-a trecut tocmai mult și iaca cineva s-aude batand la ușa și spunand:

Trei iezi cucuieți,

Mamei ușa descuieți…

– Și?

– Și frate-meu cel mare, natang și neastamparat cum îl știi, fuga la ușa sa deschida.

– Ș-atunci?

– Atunci, eu m-am varat iute în horn, și frate-meu cel mijlociu în cherșin, iar cel mare, dupa cum îți spun, se da cu nepasare dupa ușa și trage zavorul!

– Ș-atunci?

– Atunci, grozavie mare! Nanașul nostru și prietenul dumitale, cumatrul lup, se și arata în prag!

– Cine? Cumatrul meu? El? Care s-a jurat pe parul sau ca nu mi-a sparie copilașii niciodata?

– Apoi da, mama! Cum vezi, i-a umplut de sparieți!

– Ei las, ca l-oiu învața eu! Daca ma vede ca-s o vaduva sarmana și c-o casa de copii, apoi trebuie sa-și bata joc de casa mea? Și pe voi sa va puie la pastrama? Nici o fapta fara plata… Ticalosul și mangositul! Înca se ranjea la mine cateodata și-mi facea cu maseaua… Apoi doar eu nu-s de-acelea de care crede el: n-am sarit peste garduri niciodata de cand sunt. Ei, taci, cumatre, ca te-oiu dobzala eu! Cu mine ți-ai pus boii în plug? Apoi, ține minte ca ai sa-i scoți fara coarne!

– Of, mamuca, of! Mai bine taci și lasa-l în plata lui Dumnezeu! Ca știi ca este o vorba: „Nici pe dracul sa-l vezi, da nici cruce sa-ți faci!”

– Ba nu, dragul mamei! „Ca pana la Dumnezeu, sfinții îți ieu sufletul.” ș-apoi ține tu minte, copile, ce-ți spun eu: ca de i-a mai da lui nasul sa mai miroase p-aici, apoi las! Numai tu, sa nu cumva sa te rasufli cuiva, ca sa prinda el de veste.

Și de-atunci cauta și ea vreme cu prilej ca sa faca pe obraz cumatru-sau. Se pune ea și sta în cumpene, cum sa dreaga și ce sa-i faca?

„Aha! ia, acum i-am gasit leacul, zise ea în gandul sau. Taci! ca i-oiu face eu cumatrului una de ș-a mușca labele!”

Aproape de casa ei era o groapa adanca; acolo-i nadejdea caprei.

– La cada cu dubala, cumatre lup, ca nu-i de chip! Ia, de-acu sa-ncepe fapta: Hai la treaba, cumatrița, ca lupul ți-a dat de lucru!”

Și așa zicand, pune poalele-n brau, își sufleca manicele, ațața focul și s-apuca de facut bucate. Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pasca cu smantana și cu oua și fel de fel de bucate. Apoi umple groapa cu jaratic și cu lemne putregaioase ca sa arda focul mocnit. Dupa asta așaza o leașa de nuiele numai întinata și niște frunzari peste dansa: peste frunzari toarna țarana și peste țarana așterne o rogojina. Apoi face un scauieș de ceara anume pentru lup. Pe urma lasa bucatele la foc sa fearba și se duce prin padure sa caute pe cumatru-sau și sa-l pofteasca la praznic. Merge ea cat merge prin codru, pana ce da pe-o prapastie grozava și întunecoasa și pe-o tiharaie da peste lup.

– Buna vreme, cumatro! Da ce vant te-a abatut pe-aici?

– Buna sa-ți fie inima, cumatre, cum ți-i cautatura… apoi da, nu știi dumneata ca nevoia te duce pe unde nu ți-i voia? Ia, nu știu cine-a fost pe la mine pe-acasa în lipsa mea, ca știu ca mi-a facut-o buna!

– Ca ce fel, cumatrița draga?

– Ia, a gasit iezii singurei, i-a ucis și i-a crampoțit, de le-am plans de mila! Numai vaduva sa nu mai fie cineva!

– Da nu mai spune, cumatra!

– Apoi de-acum, ori sa spun, ori sa nu mai spun, ca totuna mi-e. Ei, mititeii, s-au dus catra Domnul, și datoria ne face sa le cautam de suflet. De aceea am facut și eu un praznic, dupa puterea mea, și am gasit de cuviința sa te poftesc și pe d-ta, cumatre; ca sa ma mai mangai…

– Bucuros, draga cumatra, dar mai bucuros eram cand m-ai fi chemat la nunta.

– Te cred, cumatre, d-apoi, da, nu-i cum vrem noi, ci-i cum vre Cel-de-sus.

Apoi capra pornește înainte plangand, și lupul dupa dansa, prefacandu-se ca plange.

– Doamne, cumatre, Doamne! zise capra suspinand. De ce ți-e mai drag în lume, de-aceea n-ai parte…

– Apoi da, cumatra, cand ar ști omul ce-ar pați, dinainte s-ar pazi. Nu-ți mai face și dumneata atata inima rea, ca odata avem sa mergem cu toții acolo.

– Așa este, cumatre, nu-i vorba. Dar sarmanii gagalici, de cruzi s-au mai dus!

– Apoi da, cumatra; se vede ca și lui Dumnezeu îi plac tot puișori de cei mai tineri.

– Apoi, daca i-ar fi luat Dumnezeu, ce ți-ar fi? D-apoi așa?

– Doamne, cumatra, Doamne! Oiu face și eu ca prostul… Oare nu cumva nenea Martin a dat pe la dumneata pe acasa? Ca mi-aduc aminte ca acu ca l-am întalnit odata prin zmeuriș; și mi-a spus ca daca-i vrea dumneata sa-i dai un baiet, sa-l învețe cojocaria.

Și din vorba-n vorba, din una-n alta, ajung pan-acasa la cumatra!

– Ia poftim, cumatre, zise ea luand scauieșul și punandu-l deasupra groapei cu pricina, șezi cole și sa ospatezi oleaca din ceea ce ne-a dat Dumnezeu!

Rastoarna apoi sarmalele în strachina și i le pune dinainte.

Atunci lupul nostru începe a manca halpav; și gogalț, gogalț, gogalț, îi mergeau sarmalele întregi pe gat.

– Dumnezeu sa ierte pe cei raposați, cumatra, ca bune sarmale ai mai facut!

– Și cum ospata el, buf! cade fara sine în groapa cu jaratic, caci scauieșul de ceara s-a topit, și leașa de pe groapa nu era bine sprijinita: nici mai bine, nici mai rau, ca pentru cumatru.

– Ei, ei! Acum scoate, lupe, ce-ai mancat! Cu capra ți-ai pus în card? Capra ți-a venit de hac!

– Valeu, cumatra, talpele mele! Ma rog, scoate-ma ca-mi arde inima-n mine!

– Ba nu, cumatre; c-așa mi-a ars și mie inima dupa iezișorii mei! Lui Dumnezeu îi plac pui de cei mai tineri; mie însa-mi plac și de iști mai batrani, numai sa fie bine fripți; știi, cole, sa treaca focul printr-înșii.

– Cumatra, ma parlesc, ard de tot, mor, nu ma lasa!

– Arzi, cumatre, mori, ca nici viu nu ești bun! De-abie i-a mai trece baietului istuia de sparieț, ca mult par îmi trebuia de la tine ca sa-l afum. Ți-aduci aminte, dihanie rautacioasa și spurcata, cand mi te-ai jurat pe parul tau? și bine mi-ai mancat iezișorii!

– Ma ustura inima-n mine, cumatra! ma rog, scoate-ma, și nu-ți mai face atata osanda cu mine!

– Moarte pentru moarte, cumatre, arsura pentru arsura, ca bine-o mai plesniși dînioare cu cuvinte din scriptura!

Dupa aceasta, capra și cu iedul au luat o capița de fan ș-au aruncat-o peste dansul, în groapa, ca sa se mai potoleasca focul. Apoi, la urma urmelor, napadira asupra lui și-i mai trantira în cap cu bolovani și cu ce-au apucat, pana-l omorara de tot. Și așa s-a pagubit sarmana capra și de cei doi iezi, da și de cumatru-sau lupul pagubașa a ramas, și pagubașa sa fie.

Și auzind caprele din vecinatate de una ca aceasta, tare le-au mai parut bine! Și s-au adunat cu toatele la priveghiu și unde nu s-au așternut pe mancate și pe baute, veselindu-se împreuna…

Și eram și eu acolo de fața, și-ndata dupa aceea am încalecat iute pe-o șea, ș-am venit de v-am spus povestea așa, ș-am mai încalecat pe-o roata și v-am spus jitia toata; și unde n-am mai încalecat pe-o capșuna și v-am spus, oameni buni, o mare și gogonata minciuna!