Povestea Porcului -

Cica erau odata o baba și un moșneag: moșneagul de-o suta de ani, și baba de nouazeci; și amandoi batranii aceștia erau albi ca iarna și posomorați ca vremea cea rea din pricina ca nu aveau copii. Și, Doamne! tare mai erau doriți sa aiba macar unul, caci, cat era ziulica și noaptea de mare, ședeau singurei ca cucul și le țiuiau urechile, de urat ce le era. Și apoi, pe langa toare aceste, nici vreo scofala mare nu era de danșii: un bordei ca vai de el, niște țoale rupte, așternute pe laițe, și atata era tot. Ba de la o vreme încoace, uratul îi manca și mai tare, caci țipenie de om nu le deschidea ușa; parca erau bolnavi de ciuma, sarmanii!

În una din zile, baba ofta din greu și zise moșneagului:

– Doamne, moșnege, Doamne! De cand suntem noi, înca nu ne-a zis nime tata și mama! Oare nu-i pacat de Dumnezeu ca mai traim noi pe lumea asta? Caci la casa fara de copii nu cred ca mai este vrun Doamne-ajuta!

– Apoi da, mai baba, ce putem noi face înaintea lui Dumnezeu?

– Așa este, moșnege, vad bine; dar, pana la una, la alta, știi ce-am gandit eu asta-noapte?

– Știu, mai baba, daca mi-i spune.

– Ia, maine dimineața, cum s-a miji de ziua, sa te scoli și sa apuci încotro-i vedea cu ochii; și ce ți-a ieși înainte întai și-ntai, dar a fi om, da șarpe, da, în sfarșit, orice alta jivina a fi, pune-o în traista și o ada acasa; vom crește-o și noi cum vom putea, și acela sa fie copilul nostru.

Moșneagul, satul și el de-atata singuratate și dorit sa aiba copii, se scoala a doua zi dis-dimineața, își ia traista în baț și face cum i-a zis baba… Pornește el și se duce tot înainte pe niște ponoare, pana ce da peste un bulhac. Și numai iaca ca vede în bulhac o scroafa cu doisprezece purcei, care ședeau tologiți în glod și se paleau la soare. Scroafa, cum vede pe moșneag ca vine asupra ei, îndata începe a grohai, o rupe de fuga, și purceii dupa dansa. Numai unul, care era mai ogarjit, mai rapanos și mai rapciugos, neputand ieși din glod, ramase pe loc.

Moșneagul degraba îl prinde, îl baga în traista, așa plin de glod și de alte podoabe cum era, și pornește cu dansul spre casa.

– Slava ție, Doamne! zise moșneagul, ca pot sa duc babei mele o mangaiere! Mai știu eu? Poate ori Dumnezeu, ori dracul i-a dat în gand ieri noapte de una ca asta.

Și cum ajunge-acasa, zice:

– Iaca, mai babușca, ce odor ți-am adus eu! Numai sa-ți traiasca! Un baiat ochios, sprancenat și frumușel de nu se mai poate. Îți seamana ție, rupta bucațica! Acum pune de lautoare și grijește-l cum știi tu ca se grijesc baieții: ca, dupa cum vezi, îi cam colbait, mititelul!

– Moșnege, moșnege! zise baba, nu rade, ca și aceasta-i faptura lui Dumnezeu; ca și noi… Ba poate… și mai nevinovat, sarmanul!

Apoi, sprintena ca o copila, face degraba leșie, pregatește de scaldatoare și, fiindca știa bine treaba moșitului, la purcelul, îl scalda, îi trage frumușel cu untura din opaiț pe la toate încheieturile, îl strange de nas și-l sumuța, ca sa nu se deoache odorul. Apoi îl piaptana și-l grijește așa de bine, ca peste cateva zile îl scoate din boala; și cu tarațe, cu cojițe, purcelul începe a se înfiripa și a crește vazand cu ochii, de-ți era mai mare dragul sa te uiți la el. Iara baba nu știa ce sa mai faca de bucurie ca are un baiat așa de chipos, de hazliu, de gras și învelit ca un pepene. Sa-i fi zis toata lumea ca-i urat și obraznic, ea ținea una și buna, ca baiat ca baiatul ei nu mai este altul! Numai de-un lucru era baba cu inima jignita: ca nu putea sa le zica tata și mama.

Într-una din zile, moșneagul voiește a merge la targ sa mai cumpere cate ceva.

– Moșnege, zise baba, nu uita sa aduci și niște roșcove pentru ist baiat, ca tare-a fi dorit, mititelul!

– Bine, mai baba. Dar în gandul sau: „Da manca-l-ar branca sa-l manance, surla, ca mult ma mai înaduși cu dansul. De-am avea paine și sare pentru noi, da nu sa-l mai îndop și pe dansul cu bunatați… Cand m-aș potrivi eu babei la toate cele, apoi aș lua campii!”

În sfarșit, moșneagul se duce la targ, targuiește el ce are de targuit și, cand vine acasa, baba îl întreaba, ca totdeauna:

– Ei, moșnege, ce mai știi de pe la targ?

– Ce sa știu, mai baba? Ia, nu prea bune vești: împaratul vrea sa-și marite fata.

– Și asta-i veste rea, moșnege?, D-apoi îngaduiește puțin, mai baba, ca nu-i numai atata, ca, de ce-am auzit eu, mi s-a suit parul în varful capului. Și cand ți-oi spune pana la sfarșit, cred ca ți s-a încrancena și ție carnea pe tine.

– Da de ce, moșnege? Vai de mine!

– D-apoi, iaca de ce, mai baba, asculta: Împaratul a dat de știre, prin crainicii sai, în toata lumea, ca oricine s-a afla sa-i faca, de la casa aceluia și pana la curțile împaratești, un pod de aur pardosit cu pietre scumpe și fel de fel de copaci, pe de-o parte și de alta, și în copaci sa cante tot felul de pasari, care nu se mai afla pe lumea asta, aceluia îi da fata; ba cica-i mai da și jumatate din împarația lui. Iara cine s-a bizui sa vina ca s-o ceara de nevasta și n-a izbuti sa faca podul, așa cum ți-am spus, aceluia pe loc îi și taie capul. Și cica pana acum o mulțime de feciori de crai și de împarați, cine mai știe de pe unde au venit, și nici unul din ei n-a facut nici o isprava; și împaratul, dupa cum s-a hotarat, pe toți i-a taiat, fara cruțare, de le plange lumea de mila. Apoi, mai baba, ce zici? bune vești sunt aceste? Ba și împaratul cica s-a bolnavit de suparare!

– Of! moșnege, of! boala împaraților e ca sanatatea noastra! Numai despre feții de împarat, ce mi-ai spus, mi se rupe inima din mine, ca mare jale și alean or fi mai ducand mamele lor pentru danșii! Mai bine ca al nostru nu poate vorbi și nu-l duce capul, ca pe alții… la atatea iznoave.

– Bune-s și acestea, mai baba; da buna ar fi și aceea cand ar avea cineva un fecior care sa faca podul și sa ia pe fata împaratului, ca știu c-ar încaleca pe nevoie și, Doamne! mare slava ar mai dobandi în lume!

Cand vorbeau batranii, purcelul ședea în culcuș, într-un cotlon sub vatra, cu ratul în sus și, uitandu-se ținta în ochii lor, asculta ce spun ei și numai pufnea din cand în cand. Și cum sfatuiau batranii, ei înde ei, despre acestea, numai iaca se aude sub vatra: „Tata și mama! eu îl fac”. Baba atunci a amețit de bucurie, moșneagul însa, gandind ca-i Uciga-l crucea, s-a speriat și, uimit, se uita prin bordei în toate parțile, sa vada de unde a ieșit acel glas; dar, nevazand pe nime, și-a mai venit în sine. Însa godacul iar a strigat:

– Tata, nu te înfricoșa, ca eu sunt! Ci trezește pe mama și du-te la împaratul de-i spune ca eu îi fac podul.

Moșneagul atunci zise îngaimat:

– Dapoi ai sa-l poți face, dragul tatei?

– Despre asta n-aibi grija, tata, ca ești cu mine. Numai du-te și vestește împaratului ce-am spus eu!

Baba, atunci, venindu-și în sine, saruta baiatul și-i zise:

– Dragul mamei, drag! Nu-ți pune viața în primejdie, și pe noi sa ne lași, tocmai acum, straini, cu inima arsa și fara nici un sprijin!

– Nu te îngriji, mamuca, defel; ca traind și nemurind ai sa vezi cine sunt eu.

Atunci moșneagul, nemaiavand ce zice, își piaptana barba frumos, ia toiagul batraneților în mana, apoi iese din casa și pornește spre împarație și, cum ajunge în targ, se duce cu pieptul deschis drept la palatul împaratului. Un strajer, cum vede pe moșneag ca sta pe-acolo, îl întreaba:

– Da ce vrei, moșule!

– Ia, am treaba la împaratul; feciorul meu se prinde ca i-a face podul.

Strajerul, știind porunca, nu mai lungește vorba, ci ia moșneagul și-l duce înaintea împaratului. Împaratul, vazand pe moșneag, îl întreaba:

– Ce voiești de la mine, moșule?

– Sa traiți mulți ani cu bine, luminate și preaputernice împarate! Fecioru-meu, auzind ca aveți fata de maritat, m-a trimis, din partea lui, ca sa aduc la cunoștința mariei-voastre ca el, cica, poate sa va faca podul.

– Daca poate sa-l faca, faca-l, moșnege; și atunci fata și jumatate din împarația mea ale lui sa fie. Iara de nu, atunci… poate-i fi auzit ce-au pațit alții, mai de vița decat dansul?! Daca te prinzi așa, apoi mergi de-ți ada feciorul încoace. Iara de nu, cauta-ți de drum și nu umbla cu gargaunii în cap.

Moșneagul, auzind aceste chiar din gura împaratului, se pleaca pana la pamant; apoi iese și pornește spre casa, ca sa-și aduca feciorul. Și, cum ajunge acasa, spune fecioru-sau ce a zis împaratul. Purcelul atunci, plin de bucurie, începe a zburda prin bordei, da un ropot pe sub laițe, mai rastoarna cateva oale cu ratul și zice:

– Haidem, tatuca, sa ma vada împaratul!

Baba, atunci, începe a se boci și a zice:

– Se vede ca eu nu mai am parte în lumea asta de nimica! Pana acum m-am chinuit de l-am crescut și l-am scos din toata nevoia, și acum… parca vad c-am sa raman fara dansul!

Și, tot bocind ea, o apuca leșin de suparare. Iar moșneagul, de cuvant; pune cușma pe cap, o îndeasa pe urechi, își ia toiagul în mana, iese din casa și zice:

– Hai cu tata, baiete, s-aducem nora mane-ta.

Purcelul, atunci, de bucurie, mai da un ropot pe sub laițe, apoi se ia dupa moșneag și, cat cole, mergea în urma lui, grohaind și mușluind pe jos, cum e treaba porcului. Abia ajung ei la porțile palatului împaratesc, și strajerii, cum îi vad, încep a se uita unul la altul și a bufni de ras.

– Da ce-i acesta, moșule? zise unul din ei.

– Dapoi acesta mi-e feciorul, care se prinde c-a face podul împaratului.

– Doamne, moșule, Doamne! multa minte îți mai trebuie! zise un strajer batran; se vede ca ți-ai urat zilele!

– Apoi da, ce-i scris omului în frunte-i este pus, și tot de-o moarte are sa moara cineva.

– D-ta, moșule, cum vedem noi, cauți pricina ziua-miazamare, cu lumanare, zisera strajerii.

– D-apoi asta nu va privește pe d-voastre; ia, mai bine paziți-va gura și dați de știre împaratului c-am venit noi, raspunse moșneagul.

Strajerii, atunci, se uita lung unul la altul și strang și ei din umeri, apoi unul din ei vestește împaratului despre venirea noilor pețitori, moșneagul cu purcelul sau! Atunci împaratul îl cheama înaintea sa. Moșneagul, cum intra, se pleaca pana la pamant și sta la ușa, smerit. Iara purcelul calca înainte pe covoare, grohaind, și începe a mușlui prin casa.

Atunci împaratul, vazand așa mare obraznicie, pe de-o parte i-a venit a rade, iara pe de alta se tulbura grozav și zise:

– Da bine, moșnege, cand ai venit în cela rand, parca erai în toata mintea; dar acum unde te visezi, de umbli cu porci dupa tine? Și cine te-a pus la cale sa ma iei tocmai pe mine în bataie de joc?

– Fereasca Dumnezeu, înalțate împarate, sa cuget eu, om batran, la una ca asta! D-apoi, sa avem iertare, luminareavoastra, ca acesta mi-i flacaul, despre care v-am spus mai deunazi ca m-a trimis la maria-voastra, daca va mai aduceți aminte.

– Și el are sa-mi faca podul?

– D-apoi așa nadajduim în Dumnezeu, ca chiar el, maria-ta!

– Hai! ia-ți porcul de-aici și ieși afara! Și daca pana maine dimineața n-a fi podul gata, moșnege, are sa-ți stea capul unde-ți stau talpile. Înțelesu-m-ai?

– Milostiv este Cel-de-sus, maria-voastra! Iara daca s-a întampla,, sa nu banuiți, puternice împarate!, dupa dorința luminarii-voastre, apoi atunci sa ne trimiteți copila acasa.

Și zicand aceste, se pleaca dupa obicei, își ia purcelul, iese și pornește spre casa, urmat de cațiva ostași, în paza carora l-a dat împaratul pana a doua zi; ca sa vada ce poate fi una ca asta. Caci multa vorba, mult ras și mare nedumerire se mai facuse la palat și în toate parțile despre o astfel de batjocura nemaipomenita.

Și, catre seara, ajungand moșneagul și cu purcelul acasa, pe baba o apuca un tremur, de spaima, și începe a se vaicara și a zice:

– Vai de mine, moșnege! da ce foc mi-ai adus la casa? Mie ostași îmi trebuiesc?

– Înca mai ai gura sa întrebi?! acestea-s faptele tale; m-am luat dupa capul tau cel sec și m-am dus pe coclauri sa-ți aduc copii de suflet. Și acum, iaca în ce chichion am intrat! Ca n-am adus eu ostașii, ci ei m-au adus pe mine. Și capului meu se vede ca pana maine dimineața i-a fost scris sa mai steie unde sta!

Purcelul însa umbla mușluind prin casa dupa mancare și nici grija n-avea despre încurcala ce facuse. Moșnegii s-au ciondanit cat s-au mai ciondanit și, cat erau ei de îngrijiți, despre ziua au adormit. Iara purcelul atunci s-a suit binișor pe laița, a spart o fereastra de bardahan și, sufland o data din nari, s-au facut ca doua suluri de foc, de la bordeiul moșneagului, care acum nu mai era bordei, și pana la palatul împaratului. Și podul, cu toate cele poruncite, era acum gata. Iara bordeiul moșneagului se prefacuse într-un palat mult mai stralucitor decat al împaratului! Și, deodata, baba și moșneagul se trezesc îmbracați în porfira împarateasca, și toate bunatațile de pe lume erau acum în palaturile lor. Iara purcelul zburda și se tologea numai pe covoare, în toate parțile.

Tot în acea vreme, și la împarație strașnica zvoana s-a facut, și însuși împaratul cu sfetnicii sai, vazand aceasta mare minune, grozav s-au speriat, și temandu-se împaratul sa nu i se întample ceva de rau, a facut sfat și a gasit cu cale sa dea fata dupa feciorul moșneagului și de îndata a și trimis-o. Caci și împaratul, cat era de împarat, le daduse acum toate pe una, și nici macar aceea nu era buna: frica!

Nunta n-a mai facut, caci cu cine era s-o faca? Fata împaratului, cum a ajuns la casa mirelui, i-au placut palaturile și socrii. Iar cand a dat cu ochii de mire, pe loc a încremenit, dar mai pe urma, strangand ea din umeri, a zis în inima sa: „Daca așa au vrut cu mine parinții și Dumnezeu, apoi așa sa ramaie”. Și s-a apucat de gospodarie.

Purcelul toata ziua mușluia prin casa, dupa obiceiul sau, iara noaptea, la culcare, lepada pielea cea de porc și ramanea un fecior de împarat foarte frumos! Și n-a trecut mult, și nevasta lui s-a deprins cu dansul, de nu-i mai era acum așa de urat ca dintai.

La vro saptamana, doua, tanara împarateasa, cuprinsa de dor, s-a dus sa-și mai vada parinții; iara pe barbat l-a lasat acasa, caci nu-i da mana sa iasa cu dansul. Parinții, cum au vazut-o, s-au bucurat cu bucurie mare, și, întreband-o despre gospodarie și barbat, ea a spus tot ce știa. Atunci împaratul a început s-o sfatuiasca, zicand:

– Draga tatei! Sa nu cumva sa te împinga pacatul sa-i faci vrun neajuns, ca sa nu pațești vreo nenorocire! Caci, dupa cum vad eu, omul acesta, sau ce-a fi el, are mare putere. Și trebuie sa fie ceva neînțeles de mintea noastra, de vreme ce a facut lucruri peste puterea omeneasca!

Dupa aceasta au ieșit amandoua împaratesele în gradina ca sa se plimbe. Și aici, mama sfatui pe fata cu totul de alt fel:

– Draga mamei, ce fel de viața ai sa mai duci tu daca nu poți ieși în lume cu barbatul tau? Eu te sfatuiesc așa: sa potrivești totdeauna sa fie foc zdravan în soba și, cand a adormi barbatu-tau, sa iei pielea cea de porc și s-o dai în foc, ca sa arda, și atunci ai sa te mantui de dansa!

– Ca bine zici, mama! iaca, mie nu mi-a venit în cap de una ca asta.

Și cum s-a întors împarateasa cea tanara seara acasa, a și poruncit sa-i faca un foc bun în soba. Și cand dormea barbatusau mai bine, ea a luat pielea cea de porc, de unde o punea el, și a dat-o pe foc! Atunci perii de pe dansa au început a parai și pielea a sfarai, prefacandu-se în cioric ars și apoi în scrum; și a facut în casa o duhoare așa de grozava, încat barbatul pe loc s-a trezit înspaimantat, a sarit drept în picioare și s-a uitat cu jale în soba. Și cand a vazut aceasta mare nenorocire, a lacrimat, zicand:

– Alei! femeie nepriceputa! Ce-ai facut? De te-a învațat cineva, rau ți-a priit, iara de-ai facut-o din capul tau, rau cap ai avut!

Atunci ea deodata s-a vazut încinsa peste mijloc cu un cerc zdravan de fier. Iara barbatu-sau i-a zis:

– Cand voi pune eu mana mea cea dreapta pe mijlocul tau, atunci sa plesneasca cercul acesta, și numai atunci sa se nasca pruncul din tine, pentru ca ai ascultat de sfaturile altora, de ai nenorocit și cazaturile ieste de batrani, m-ai nenorocit și pe mine și pe tine deodata! Și daca vei avea candva nevoie de mine, atunci sa știi ca ma cheama Fat-Frumos și sa ma cauți la Manastirea-de-Tamaie.

Cum a sfarșit de zis aceste, deodata s-a starnit un vant naprasnic, și, venind un vartej înfricoșat, a ridicat pe ginerele împaratului în sus și s-a facut nevazut. Atunci podul cel minunat îndata s-a stricat și s-a mistuit, de nu se știe ce s-a facut. Iara palatul în care ședeau moșnegii și cu nora, cu toate bogațiile și podoabele din el, s-a schimbat iarași în saracaciosul bordei al moșneagului, de mai înainte. Atunci batranii, vazand asta mare nenorocire și pe nora lor în așa hal, au început a o mustra, cu lacrimi în ochi, și a-i zice cu asprime sa se duca unde știe, ca ei n-au cu ce s-o țina.

Ea, vazandu-se acum așa de nenorocita și oropsita, ce sa faca și încotro s-apuce? Sa se duca la parinți? Se temea de asprimea tata-sau și de șugubața defaimare a oamenilor! Sa ramana pe loc? Nu avea cele trebuitoare și-i era lehamete de mustrarile socrilor. În sfarșit, s-a hotarat a se duce în toata lumea, sa-și caute barbatul. Și hotarandu-se astfel, a zis Doamne-ajuta! și a pornit încotro a vazut cu ochii. Și a mers ea, a mers tot înainte, prin pustiuri, un an de zile, pana a ajuns într-un loc salbatic și cu totul necunoscut. Și aici, vazand o casuța tupilata și acoperita cu mușchi, care marturisea despre vechimea ei, a batut la poarta. Atunci se aude dinlauntru un glas de femeie batrana, zicand:

– Cine-i acolo?

– Eu sunt, un drumeț ratacit.

– De ești om bun, da-te aproape de chilioara mea; iara de ești om rau, du-te departe de pe locurile aceste, ca am o cațea cu dinții de oțel și, de i-oi da drumul, te face mii de farame!

– Om bun, maicuța!

Atunci i se deschide poarta și drumeața intra înlauntru.

– Da ce vant te-a adus și cum ai putut razbate prin aceste locuri, femeie, hai? Ca pasare maiastra nu vine pe aici, necum om pamantean.

Atunci drumeața a oftat din greu și a zis:

– Ia, pacatele mele m-au adus, maicuța. Caut Manastirea-de-Tamaie și nu știu în care parte a lumii se afla!

– Se vede ca tot mai ai oleaca de noroc de ai nimerit tocmai la mine. Eu sunt sfanta Miercuri, de-i fi auzit de numele meu.

– De nume am auzit, maicuța, dar ca te afli în lumea asta, nici prin cap nu mi-a trecut vreodata.

– Vezi? Tot de noroc sa se planga omul!

Apoi sfanta Miercuri a strigat o data cu glas puternic, și pe loc s-au adunat toate jivinele din împarația ei; și, întrebandu-le despre Manastirea-de-Tamaie, au raspuns toate deodata ca nici n-au auzit macar pomenindu-se de numele ei. Sfanta Miercuri, auzind aceste, s-a aratat cu mare parere de rau, dar, neavand nici o putere, a dat drumeței un corn de prescura și un paharuț de vin, ca sa-i fie pentru hrana la drum; și i-a mai dat înca o furca de aur, care torcea singura, și i-a zis cu binișorul: „Pastreaz-o, ca ți-a prinde bine la nevoie”. Apoi a îndreptat-o la sora-sa cea mai mare, la sfanta Vineri.

Și drumeața, pornind, a mers iar un an de zile tot prin locuri salbatice și necunoscute, pana ce cu mare greu ajunse la sfanta Vineri. Și aici i s-a întamplat ca și la sfanta Miercuri: numai ca sfanta Vineri i-a mai dat și ea un corn de prescura, un paharuț de vin și o vartelnița de aur care depana singura; și a îndreptat-o și ea cu multa bunatate și blandețe la sora-sa cea mai mare, la sfanta Duminica. Și de aici drumeața, pornind chiar în acea zi, a mers iarași un an de zile prin niște pustietați și mai grozave decat cele de pana aici. Și fiind însarcinata pe al treilea an, cu mare greutate a putut sa ajunga și pana la sfanta Duminica. Și sfanta Duminica a primit-o cu aceeași randuiala și tot așa de bine ca și surorile sale. Și facandu-i-se mila de aceasta nenorocita și zdruncinata ființa, a strigat și sfanta Duminica o data, cat a putut, și îndata s-au adunat toate vietațile: cele din ape, cele de pe uscat și cele zburatoare. Și atunci ea le-a întrebat cu tot dinadinsul daca știe vreuna din ele în care parte a lumii se afla Manastirea-de-Tamaie. Și toate au raspuns, ca dintr-o singura gura, ca nu li s-a întamplat sa auda macar vorbindu-se vreodata depre aceasta. Atunci sfanta Duminica a oftat din adancul inimii, s-a uitat galeș la nenorocita drumeața și i-a zis:

– Se vede ca vrun blestem al lui Dumnezeu, sau altaceva, așa trebuie sa fie, de nu ai parte de ceea ce cauți, fiica mea! Ca aici este capatul unei lumi necunoscute înca și de mine, și oricat ai voi tu și oricare altul sa mai mearga înainte de aici, este cu neputința.

Și atunci, numai iaca un ciocarlan șchiop se vede venind, cat ce putea; și, șovalc, șovalc, șovalc! se înfațișaza înaintea sfintei Duminici. Atunci ea îl întreaba și pe acesta:

– Tu, ciocarlane, nu cumva știi unde se afla Manastirea-de-Tamaie?

– Da cum sa nu știu, stapana? Ca doar pe-acolo m-a purtat dorul, de mi-am frant piciorul.

– Daca-i așa, apoi acum îndata ia pe aceasta femeie, du-o numaidecat acolo, cum îi ști tu, și povațuiește-o cum a fi mai bine.

Atunci ciocarlanul, oftand, a raspuns cu smerenie:

– Ma supun cu toata inima la slujba mariei-voastre, stapana, deși este foarte cu anevoie de mers pana acolo.

Apoi sfanta Duminica a dat și ea drumeței un corn de prescura și un paharuț de vin, ca sa-i fie pentru hrana pana la Manastirea-de-Tamaie; și i-a mai dat o tipsie mare de aur și o cloșca tot de aur, batuta cu pietre scumpe, și cu puii tot de aur, ca sa-i prinda bine la nevoie; și apoi a dat-o pe seama ciocarlanului, care îndata a și pornit, șovalcaind.

Și cand ciocarlanul pe jos, cand drumeața pe sus, cand ea pe jos, cand el pe sus. Și cand biata drumeața nu mai putea nici pe sus, nici pe jos, atunci îndata ciocarlanul o lua pe aripioarele sale și o ducea. Și tot așa mergand ei înca un an de zile, cu mare greutate și zdruncen, au trecut peste nenumarate țari și mari, și prin codri și pustietați așa de îngrozitoare, în care fojgaiau balauri, aspide veninoase, vasiliscul cel cu ochi fermecatori, vidre cate cu douazeci și patru de capete și alta mulțime nenumarata de ganganii și jiganii înspaimantatoare, care stateau cu gurile cascate, numai și numai sa-i înghita; despre a carora lacomie, viclenie și rautate nu-i cu putința sa povesteasca limba omeneasca.

Și, în sfarșit, dupa atata amar de truda și primejdii, cu mare ce au izbutit sa ajunga la gura unei peșteri. Aici calatoarea s-a suit iarași pe aripile ciocarlanului, din care abia mai putea falfai, și el și-a dat drumul cu dansa pe o alta lume, unde era un rai, și nu altaceva!

– Iaca Manastirea-de-Tamaie! zise ciocarlanul. Aici se afla Fat-Frumos, pe care îl cauți tu de-atat amar de vreme. Nu cumva ți-i cunoscut ceva pe aici?

Atunci ea, deși îi fugeau ochii de atatea straluciri, se uita mai cu bagare de seama și îndata cunoaște podul cel minunat din ceea lume și palatul în care traise ea cu Fat-Frumos așa de puțin, și îndata i se umplura ochii de lacrimi de bucurie.

– Mai stai! și nu te bucura așa degraba, ca înca ești nemernica pe aceste locuri și tot n-ai scapat de primejdii, zise ciocarlanul.

Îi arata apoi o fantana, unde trebuia sa se duca trei zile de-a randul; îi spune cu cine are sa se întalneasca și ce sa vorbeasca; o povațuiește ce sa faca, rand pe rand, cu furca, cu vartelnița, cu tipsia și cu cloșca cu puii de aur daruite ei de cele trei surori: sfanta Miercuri, sfanta Vineri și sfanta Duminica.

Apoi, luandu-și ziua buna de la calatoarea încredințata lui, iute se întoarna înapoi, zburand neîncetat de frica sa nu-i mai rupa cineva și celalalt picior. Iara nemernica drumeața, lacrimand, îl petrecea cu ochii în zbor, mergand spre fantana ce-i aratase el.

Și cum ajunge la fantana, scoate mai întai furca, de unde o avea stransa, și apoi se pune jos sa se odihneasca.

Nu trece mult și, venind o slujnica sa ia apa, cum vede o femeie necunoscuta și furca cea minunata torcand singura fire de aur, de mii de ori mai subțiri decat parul din cap, fuga la stapana-sa și-i da de veste!

Stapana acestei slujnice era viespea care înalbise pe dracul, îngrijitoarea de la palatul lui Fat-Frumos, o vrajitoare strașnica, care închega apa și care știa toate dracariile de pe lume. Dar numai un lucru nu știa harca: gandul omului. Talpaiadului, cum aude despre aceasta minunație, trimite slujnica degraba, sa-i cheme femeia cea straina la palat și, cum vine, o întreaba:

– Am auzit ca ai o furca de aur care toarce singura. Nu ți-e de vanzare, și cat mi-i cere pe dansa, femeie, hai?

– Ia, sa ma lași sa stau într-o noapte în odaia unde doarme împaratul.

– De ce nu? Da furca încoace și ramai aici pana la noapte, cand s-a înturna împaratul de la vanatoare.

Atunci drumeața da furca și ramane. Știrba-baba-cloanța, știind ca împaratul are obicei a bea în toata seara o cupa de lapte dulce, i-a pregatit acum una ca sa doarma dus pana a doua zi dimineața. Și cum a venit împaratul de la vanatoare și s-a pus în așternut, harca i-a și trimis laptele; și cum l-a baut împaratul, pe loc a adormit ca mort. Atunci Talpa-iadului a chemat pe necunoscuta drumeața în odaia împaratului, dupa cum avusese tocmeala, și a lasat-o acolo, zicandu-i încetișor:

– Șezi aici pana despre ziua, ca am sa vin atunci tot eu sa te iau.

Harca, nu doar ca șoptea și umbla catinel ca sa n-o auda împaratul, ci avea grija sa n-o auda, din odaia de alaturea, un credincios al împaratului, care în toate zilele umbla cu dansul la vanat.

Și cum s-a departat baboiul de acolo, nenorocita drumeața a îngenuncheat langa patul soțului ei și a început a plange cu amar și a zice:

– Fat-Frumos! Fat-Frumos! Întinde mana ta cea dreapta peste mijlocul meu, ca sa plesneasca cercul ist afurisit și sa nasc pruncul tau!

Și, sarmana, s-a chinuit așa pana despre ziua, dar înzadar, caci împaratul parca era dus pe ceea lume!

Despre ziua, Talpoiul a venit posomorata, a scos pe necunoscuta de acolo și i-a zis cu ciuda sa iasa din ograda și sa mearga unde știe. Și nenorocita, ieșind cu nepus în masa și necajita ca vai de ea, s-a dus iarași la fantana și a scos acum vartelnița. Și venind iarași slujnica la apa și vazand și aceasta mare minune, fuga la stapana-sa și-i spune ca femeia ceea de ieri are acum o vartelnița de aur, care deapana singura și care-i mult mai minunata decat furca ce i-a dat. Atunci pohoața de baba o cheama iarași la dansa prin slujnica, pune mana și pe vartelnița, tot cu același vicleșug, și a doua zi dis-dimineața o scoate iarași din odaia împaratului și din ograda.

Însa în aceasta noapte credinciosul împaratului, simțind ce s-a petrecut și facandu-i-se mila de nenorocita de straina, ș-a pus în gand sa descopere vicleșugul babei. Și cum s-a sculat împaratul și s-a pornit la vanatoare, credinciosul i-a spus cu de-amanuntul ce se petrecuse în odaia lui în cele doua nopți din urma. Și împaratul, cum a auzit aceste, pe loc a tresarit, de parca i-a dat inima dintr-însul. Apoi a plecat ochii în jos și a început a lacrima. Și pe cand din ochii lui Fat-Frumos se scurgeau șiroaie de lacrimi, la fantana știuta, urgisita și zbuciumata lui soție scosese acum pe tipsie și cloșca cu puii de aur, cea mai de pe urma a ei nadejde! Și cum sta ea în preajma fantanii, numai ce iaca pe slujnica știuta iarași o aduce Dumnezeu la fantana, și cand mai vede și aceasta mare minunație, nici mai așteapta sa ia apa, ci fuga la stapana-sa și-i spune.

– Doamne, stapana, Doamne! Ce-am vazut eu! Femeia ceea are acum o tipsie de aur și o cloșca de aur, cu puii tot de aur, așa de frumoși, de-ți fug ochii pe danșii!

Babornița, cum aude aceasta, pe loc trimite s-o cheme, zicand în gandul sau: „Dupa ce umbla ea nu se mananca”.

Și cum vine straina, hoanghina pune mana și pe tablaua cea de aur și pe cloșca de aur cu puii de aur, tot cu același vicleșug.

Dar împaratul, cand a venit în asta-sara de la vanat și cand i s-a adus laptele, a zis în gandul sau:

– Acest lapte nu se mai bea și, cum a zis, l-a și aruncat pe furiș, undeva, și pe loc s-a facut ca doarme dus.

Dupa ce harca s-a încredințat ca împaratul doarme, bizuindu-se ea și acum în puterea bauturii sale, a adus iarași pe straina în odaia lui, tot cu aceeași randuiala ca și în nopțile trecute; și lasand-o acolo, s-a departat! Atunci zbuciumata drumeața, cazand iarași în genunchi langa patul soțului ei, se îneca în lacrimi, spunand iarași cuvintele aceste:

– Fat-Frumos! Fat-Frumos! Fie-ți mila de doua suflete nevinovate, care se chinuiesc de patru ani, cu osanda cea mai cumplita! Și întinde mana ta cea dreapta peste mijlocul meu, sa plesneasca cercul și sa se nasca pruncul tau, ca nu mai pot duce aceasta nefericita sarcina!

Și cand a sfarșit de zis aceste, Fat-Frumos a întins mana, ca prin somn, și cand s-a atins de mijlocul ei, dang! a plesnit cercul, și ea îndata a nascut pruncul, fara a simți catuși de puțin durerile facerii. Dupa aceasta împarateasa povestește soțului sau cate a patimit ea de cand s-a facut el nevazut.

Atunci împaratul, chiar în puterea nopții, se scoala, ridica toata curtea în picioare și poruncește sa-i aduca pe harca de baba înaintea sa, dimpreuna cu toate odoarele luate cu vicleșug de la împarateasa lui. Apoi mai poruncește sa-i aduca o iapa stearpa și un sac plin cu nuci, și sa lege și sacul cu nucile și pe harca de coada iepei, și sa-i dea drumul. Și așa s-a facut. Și cand a început iapa a fugi, unde pica nuca, pica și din Talpa-iadului bucațica; și cand a picat sacul, i-a picat și harcei capul.

Harca aceasta de baba era scroafa cu purceii din bulhacul peste care v-am spus ca daduse moșneagul, crescatorul lui FatFrumos. Ea, prin dracariile ei, prefacuse atunci pe stapanusau, Fat-Frumos, în purcelul cel rapciugos și rapanos, cu chip sa-l poata face mai pe urma ca sa ia vreo fata de-a ei, din cele unsprezece ce avea și care fugisera dupa dansa din bulhac. Iaca dar pentru ce Fat-Frumos a pedepsit-o așa de grozav. Iara pe credincios cu mari daruri l-au daruit împaratul și împarateasa, și pe langa danșii l-au ținut pana la sfarșitul vieții lui.

Acum, aduceți-va aminte, oameni buni, ca Fat-Frumos nu facuse nunta cand s-a însurat. Dar acum a facut și nunta și cumatria totodata, cum nu s-a mai pomenit și nici nu cred ca s-a mai pomeni una ca aceasta undeva. Și numai cat a gandit Fat-Frumos, și îndata au și fost de fața parinții împaratesei lui și crescatorii sai, baba și moșneagul, îmbracați iarași în porfira împarateasca, pe care i-au pus în capul mesei. Și s-a adunat lumea de pe lume la aceasta mare și bogata nunta, și a ținut veselia trei zile și trei nopți, și mai ține și astazi, daca nu cumva s-a sfarșit.