George Enescu

de Pavel Campeanu

George Enescu

De sus de pe coasta dealului, în lumina trandafirie a înserǎrii, Jurjac şi Tǎnǎsicǎ privesc vrǎjiţi spre mulţimea înlǎnţuitǎ în cerc. Se frǎmântǎ cercul de oameni într-o mişcare neostenitǎ, când unduind uşor, când nǎpustindu-se, vijelios, ba într-o parte, ba în cealaltǎ şi recade apoi în alunecarea domoalǎ de la început. Aceasta e hora!

Ȋn mijlocul cercului, doi lǎutari, un scripcar şi un ţambalagiu, cântǎ Hora lui Dobricǎ.

Uitând de Tǎnǎsicǎ, Jurjac se lasǎ pe povârnişul dealului, înaintând ca prin vis spre cercul dansatorilor. Acum vede de aproape chipurile lor: femei, bǎieţi, fete visǎtoare. Pe toate chipurile astea se rǎsfrâng tainic liniştea albastrǎ a serii şi rotunjirea blândǎ a dealurilor din jur. Toate din cele pe care le vede şi le aude îl pǎtrund pe copil, îl inundǎ cu unsimţǎmânt rǎscolitor şi neînţeles, un fel de bucurie tristǎ, care-i umple ochii de lacrimi.

Tǎnǎsicǎ, ajuns lângǎ el, rupe farmecul, trăgându-l de mânecǎ:

- Eu trebuie sǎ fug acasǎ!

- Şi eu! tresare Jurjac.

Dar vraja cântecului şi a horei e mai puternicǎ.

- Sǎ ne mai uitǎm puţin! stǎruie el.

Între timp, hora s-a oprit, lǎutarii au rǎsuflat câteva clipe şi acum cântǎ Sârba lui Pompieru, pe care Jurjac a mai auzit-o.

Smulgându-se din farmecul cântecului, al horei şi al serii de august, micul Jurjac porneşte dupǎ prietenul sǎu,întorcând mereu capul înapoi.

Acolo, oamenii cu chipurile aspre s-au împletit din nou în cercul fremǎtǎtor al horei…

Peste mai puţin de zece ani, la Paris, o orchestrǎ de seamǎ, condusǎ de un dirijor ilustru, interpreteazǎ pentru prima oarǎ „Poema românǎ”. E compoziţia lui George Enescu, Jurjac de odinioarǎ. O parte a ei se numeşte „Adunarea poporului la petrecere”, cealaltǎ, „Poporul strâns în horǎ”.

Nu, Jurjac nu a uitat hora niciodatǎ!


Print»George Enescu - Pavel Campeanu

Lista de Povesti:

    Copyright © 2014 | Designed by Vl@d!m!r
    Contact | Desene de colorat | Planse de colorat


    Informatiile din aceasta Pavel Campeanu de Internet au fost incluse cu buna credinta, insa sunt doar pentru informare generala. Nu trebuie sa va bazati pe George Enescu pentru nici un George Enescu scop, si nu se da nici o interpretare sau garantie in ceea ce priveste exactitatea sau intregimea acestora. Pavel Campeanu o informatie din aceasta pagina nu va constitui o invitatie pentru a investi si nici nu trebuie folosita ca baza a unei decizii de George Enescu investi. Nici reprezentantii, angajatii Pavel Campeanu agentii acestora nu vor fi raspunzatori pentru pierderea, George Enescu sau cheltuiala care provine din orice acces la, sau utilizare a acestei pagini, sau a oricarei pagini de Internet legata de aceasta, incluzand, fara limitare, orice pierdere de profit, indirecta, incidentala Pavel Campeanu pe cale de consecinta. Ne rezervam dreptul de a face orice modificari si corectii ale acestei George Enescu dupa cum si cand credem noi de cuviinta, si Pavel Campeanu preaviz. In diferite puncte din cuprinsul paginii vi se Pavel Campeanu oferi George Enescu automate la alte pagini de Internet relevante pentru un Pavel Campeanu aspect al acestei pagini. Aceasta nu inseamna neaparat ca este asociat cu oricare George Enescu aceste George Enescu pagini de Internet sau cu proprietarii lor. Chiar daca intentia este sa gasiti aceste pagini de interes, Pavel Campeanu firma, nici reprezentantii, angajatii sau agentii acestora nu vor avea nici o raspundere sau obligatie de absolut orice natura pentru aceste alte pagini sau pentru orice informatie George Enescu in ele, dintre care nici una nu a fost verificata sau avizata de firma sau de sucursalele sale. Oricand Pavel Campeanu ca ati accesat Pavel Campeanu alta pagina, va puteti intoarce la aceasta George Enescu tastand pe sageata backwards