Fata saracului cea isteața -

A fost odata un om și o femeie. Ei erau atat de saraci, încat n-aveau dupa ce bea apa. Nici tu casa, nici tu masa, nimic, nimic, dara nimic n-aveau dupa sufletul lor. Muncea bietul om de dimineața pana seara tarziu, alaturi cu muierea, de-i treceau nadușelele, și ca sa dea și ei în spor, ba.

Se ținea, vezi, norocul dupa danșii ca pulberea dupa caini, cum se zice.

Umblau cu tarabuțele de colo pana colo, și ca sa se statorniceasca și ei la un loc, nu gaseau. Caci cine era sa-i primeasca pe ei, doi calici, cu leaota de copii dupa danșii?!

Adica uitasem sa va spui. Aveau acești oameni o spuza de copii. Din acești copii, cei mai mari erau numai fete, iara baieții erau marunței și stau langa danșii ca ulcelușele.

Sa nu va fi dus Dumnezeu vrodata sa fiți fața cand venea omul de la munca, ca v-ați fi luat campii. Ieșeau toți afara înaintea lui, jigariți și hartaniți, ca niște netoți, subțiratici și pițigaiați, ma rog, leșinați de foame, și tabarau pe bietul om cu gura: tata, mi-e foame, tata, mor de foame.

Tatal lor se zapacea și nu știa catre care sa se întoarca mai întai și le da toata agoniseala lui dintr-o zi. Dara de unde sa le ajunga ce bruma le aducea el? Abia puneau p-o masea.

Bietul tat sau și biata ma-sa de multe ori se culcau nemancați. Li se rupea inima de mila dara n-aveau încotro. Și ca sa-și linișteasca copiii, el le fagaduia ca a doua zi are sa le aduca mai mult. Astfel, mai cu șoșele, mai cu momele, adormeau și bieții copii, cu nadejde ca a doua zi are sa fie mai bine.

Dintre toți copiii, fata cea mai mare era mai tacuta și mai cu judecata. Ea ramanea cu surorile și frații cei mai mici cand se duceau parinții la munca, vedea de danșii, îi muștruluia și îi povațuia sa fie mai cu rabdare, mai îngaduitori, ca sa nu se amarasca pana într-atat parinții. Dara, bate toba la urechea surdului. Adeca, de! Ce sa zici? Ar fi fost și ei, poate, mai îngaduitori, și mai cu rabdare, dara burta le da ghies și îi facea de multe ori sa fie neînțelegatori.

Într-acestea, boierului pe moșia caruia se afla acești oameni, caEși urgisiți de Dumnezeu, i se facu mila de ei și, într-o zi, cand veni sa se roage pentru salaș, el îi zise:

– Omule, te vaz harnic, muncești de te spetești, și doua în tei te vaz ca nu poți lega. Iata, eu ma îndur și-ți dau un petec de loc, sa fie de veci al tau. Du-te de-ți alege petecul ce-ți va placea și apuca-te numaidecat sa-ți faci un bordei.

– Bogdaproste, cucoane, și Dumnezeu sa primeasca. De unde dai sa izvorasca, raspunse bietul om.

Se duse de-și alese un petec de loc și pana în seara groapa pentru bordei o și dete gata.

Nepartea lui. Cum se brodi ca locul ce-și alesese sa fie alaturi cu al unui țaran bogat și mandru de nu-i ajungea cineva cu prajina la nas.

Peste noapte, nu știu cum se facu, nu știu cum se drese, ca o vita d-ale bogatului cazu în groapa și muri.

A doua zi de dimineața, bogatul, vazandu-și vita moarta, sari cu gura mare asupra saracului, îl lua de piept și cu el taraș se duse la curtea boierului, sa le faca judecata.

Boierul se mira cand îl vazu și-i întreba ce cauta?

Țaranul cel bogat zise:

– Boierule, acest prapadit de om, venetic în satul nostru, n-ar mai avea parte de el! dupa ce ți-ai facut pomana de i-ai dat un petec de loc, el tocmai langa mine și-a ales sa-și faca bordei! Una la mana. Baga de seama ca, dupa ce e sarac, apoi e și cu nasul pe sus. Al doilea, groapa ce și-a facut pentru bordei, dupa ce ca e mare foarte, apoi n-a avut grija sa o acopere peste noapte cu ceva, numai ca sa-mi faca mie paguba, și mi-a cazut o vita într-însa de și-a rupt junghietura. Judeca d-ta acum, nu e dator sa mi-o plateasca? El zice ca n-are cu ce. Și ce-mi pasa mie de asta?

– Boierule, raspunse și saracul umilit și cu lacramile în ochi cat pumnul. Boierule, n-am ce zice, omoara-ma, spanzura-ma, n-am ce face daca a dat pacatul peste mine. Așa este cum zice bogatașul meu vecin. Și fiindca lui Dumnezeu îi place dreptul, drept sa-ți spui ce e drept: am sapat groapa, și o groapa mare, ca sa încapa bordeiul pe toți ai mei, dara nici ca m-am gandit ca sa-i aduc paguba. Și nici n-a fost la sufletul meu cugetul de mandrie, caci n-aveam pe ce ma mandri, cand mi-am ales loc langa d-lui. Acum lumineze-va Dumnezeu, boierule, și judecați dupa dreptate.

Boierul sta în cumpana. Nu știa cui sa dea dreptate. Vedea el ca saracul a cazut în pacate, dara fara voie. Dupa ce se gandi el nițel, zise:

– Bre, oameni buni! Eu am sa va fac trei întrebari; cine le va dezlega mai bine, a aceluia sa fie dreptatea. Va dau ragaz de trei zile, gandiți-va. Dupa trei zile sa veniți și sa-mi ghiciți întrebarile. Țineți minte bine. Întaia întrebare suna așa:

Ce este mai gras în lume?

A doua:

Ce este mai bun?

Și a treia:

Ce alearga mai iute?

Aide, duceți-va acum. Dara sa mai știți una: daca nici unul din voi nu va ghici vreuna din întrebarile mele, sa știți ca unde va stau picioarele o sa va stea și capetele.

Amandoi împricinații se întoarsera la casele lor. Bogatașul, laudandu-se ca el are sa ghiceasca, fiinca ce lucru poate fi mai ușor decat a spune ca porcul sau din ograda este mai gras, deoarece sta slanina pe dansul de o palma; iara saracul plangea de potopea pamantul, gandindu-se ca ce o sa spuie el.

Daca ajunsera fiecare la ai sai, bogatașul era vesel ca are sa-și caștige pricina, iara saracul se puse pe ganduri și tot ofta. Copiii se adunara pe langa dansul, se uita, dara nu cutezau sa-l întrebe ceva. Începura și ei a plange; și se facu acolo la danșii o plangere și o jelanie de te luau fiori de mila.

Numai fata cea mai mare își lua inima în dinți și-l întreba ce are de este așa de trist?

– Ce sa am, fata mea? Iaca pacate de la Dumnezeu. Boierul ne-a îndatorat sa-i ghicim niște întrebari pe cari nici oamenii cei procopsiți nu i le-ar putea spune, necum un sarman prost ca mine.

– Ci spune-ne și noua, ca doara d-om putea sa-ți dam vrun ajutor.

– Ca ce ajutor ați putea voi sa-mi dați, voi care nu știți înca nici cum se mananca mamaliga.

– Te mira, tata, la ce am putea fi buni și noi. Și apoi ce strica daca ne vei spune și noua?

Atunci saracul zise:

– Iaca, iaca, iaca ce ne-a zis boierul sa ghicim; caci de unde nu, ne va sta capul unde ne stau talpile.

Fata cea mare se puse pe ganduri și, dupa ce mai cugeta ea ce mai cugeta, se apropie de tata-sau și îi zise:

– Ia lasa, tata, nu mai fi așa de mahnit. Nu ne lasa Dumnezeu pe noi sa pierim. Cand te vei duce la boierul sa-i dai raspuns, ți-oi spune și eu ceva. Și poate ca va da Dumnezeu sa scapi cu fața curata dinaintea lui.

Saracul paru a se mangaia oarecum; dara numai inima lui știa. Nu voia, vezi, sa-și mai mahneasca și copiii.

În dimineața cand fu a se înfațișa la boierul ca sa-i ghiceasca întrebarile, fie-sa îi spuse ca ce sa raspunda. Saracul se arata a fi mulțumit, dara se îndoia.

Se înfațișa înaintea boierului. Bogatașul, mandru și cu pieptul deschis; saracul umilit și strans la piept de sta sa-i crape sumanul cel zdrențuit de pe dansul.

Boierul întreba pe bogataș:

– Ei, bade, ce este mai gras pe lumea asta?

Bogatașul raspunse cu coraj:

– Apoi de, cucoane, ce sa fie mai gras decat porcul meu din ograda, care are grasimea pe el de o palma de groasa.

– Minciuni spui, raspunse boierul.

Și întreband și pe saracul, el raspunse cu sfiala:

– Apoi de, cucoane, eu zic cu mintea mea a proasta ca pamantul sa fie mai gras pe lumea asta, ca el ne da toate bunatațile pe cari le avem.

– Așa este, raspunse boierul.

Acum zise bogatașului iara:

– Ce alearga mai iute pe lumea asta?

– Armasarul meu, cucoane, raspunse bogatașul, ca alearga peste vai și dealuri, cand îi dau drumul, de nu-i vezi copitele.

– Apoi de, cucoane, capul meu nu ma duce așa departe, fara decat dau cu socoteala ca nimic nu alearga așa de iute ca gandul, raspunse și saracul.

– Tu ai dreptate. Cela aiureaza.

În cele din urma, mai întreba o data pe bogataș:

– Ce este mai bun pe lumea asta?

– Nimic nu este mai bun pe lumea asta, milostive stapane, raspunse el, ca judecata cea dreapta a mariei tale.

– Eu, boierule, cu prostia mea ma duce gandul sa crez ca nimic nu e mai bun pe lumea asta ca Dumnezeu, care ne sufere pe lume cu toate rautațile noastre.

– Adevarat, așa este, zise boierul.

Și, întorcandu-se catre bogataș, adaoga:

– Ieși afara, țaran viclean și mojic ce ești, sau pui acum de-ți trage la talpi atata cat nu poți duce.

Bogatașul ieși cu coada între picioare.

Și chemand mai aproape pe sarac, îl întreba cu un grai blajin:

– Spune-mi, bre, omule, cine te-a învațat pe tine sa raspunzi așa de potrivit, caci din capul tau ala secu nu crez sa fi ieșit așa cuvinte înțelepte.

Bietul sarac se cam codea. Nu-i venea sa spuie drept, de teama sa nu pațeasca ceva. Dara daca se vazu încolțit, spuse tot adevarul precum era.

Atunci boierul, mirandu-se în sine de iscusința fetei saracului, îi porunci ca a doua zi sa vie cu fata la curtea boiereasca. Ea sa fie nici îmbracata, nici dezbracata, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum.

Cum auzi saracul unele ca acestea, începu a se boci și a se vaicara, de nu-ți venea sa-l mai auzi, și se întoarse la ai sai.

Fata cea mare, cand auzi cele ce îi spuse:

– Nu te teme, tatuca, îi zise ea, ca-i viu eu lui de hac! Numai sa-mi cauți doua mațe.

Cum se facu dimineața, fata arunca pe dansa un volog (plasa), lua mațele la subțiori, încaleca pe un țap și pleca la curtea boiereasca.

Mergand astfel pe drum, ea nu era nici calare, nici pe jos, caci îi da de pamant cand un picior, cand altul, țapul fiind pitic; umbla ni pe drum, ni pe langa drum, caci țapul nu ținea drumul drept. Aci trecea pe langa cate un gard sa apuce cate vrun lastar de la vrun pomișor; aci trecea de cealalta parte. Nu era nici îmbracata, nici dezbracata cu vologul aruncat pe dansa.

Și așa, cu chiu cu vai, ajunse la curtea boiereasca. Cand o vazura boierul și oamenii curții, venind așa, încremenira. Boierul, vezi, nu voia sa se dea ramas, și porunci sa dea drumul la doi zavozi ce-i ținea la curte în lanț. Aceștia, cum vazura alaiul cu care venea fata saracului, se repezira la dansa, dara ea dete drumul îndata mațelor și zavozii se luara dupa dansele, iara fata saracului ajunse la scara boiereasca așa precum îi poruncise boierul.

Vazand și aceasta iscusința a fetei, boierul n-avu încotro și fu nevoit s-o primeasca. Atunci porunci sa o fereduiasca (sa o îmbaieze), o îmbraca cu niște haine ca de mireasa și hotarî sa o dea dupa un fecior ce-l avea boierul pe langa dansul, care îl slujea cu credința.

Dupa ce o vazu boierul curațita și ferchezuita ca o mireasa, și cum avea și ea pe vino-încoace, i se paru mai frumoasa de cum era atunci; ce-i abatu lui, ca pofti sa o aiba el de nevasta, mai cu seama ca era burlac, și se cununa cu dansa. Mai-nainte de a se cununa, boierul zise dansei:

– Eu te iau de soție; dara sa știi ca tu n-ai voie sa judeci niciodata fara de mine.

Ea priimi.

Dupa ce trecu cat trecu de la cununia lor, boierul se duse o data în treaba lui pe moșie. În lipsa lui venira doi țarani cu o prigonire la curte. Afland ca boierul nu este acasa, și vazand pe cuconița într-un cerdac, ei începura sa se jeluiasca la dansa. Ea asculta și tacea.

Unul zise:

– Aveam sa ma duc pana în cutare loc, însa o roata de la caruța mi se stricase. Nu-mi puteam înhama iapa la caruța cu trei roate, mai cu seama ca era a fata. Atunci m-am rugat de vecinul meu, asta care e de fața, sa-mi împrumute el o roata. El, ce e drept, aseara mi-a împrumutat roata ce i-am cerut, cu gand ca azi pana în ziua sa ma duc la treaba mea. Cand, ce sa vedeți, cinstiți boieri? Asta-noapte mi-a fatat iapa un manz.

Țaranul cel cu roata îi taie cuvantul și zise și el:

– Nu-l credeți, cucoana, sa va ție Dumnezeu! Roata mea a fatat manzul.

Cucoana asculta din cerdac și tacea.

Țaranii așteptara ce mai așteptara și, daca vazura ca cucoana nu le face nici o judecata, întrebara:

– Da unde-i dus boierul, cucoana?

– Ia, s-a dus, raspunse ea, sa vaza un lac de malai ce-l avem pe marginea unui iaz, ca în toate nopțile ies broaștele dintr-însul și mananca malaiul.

Țaranii se uitara lung și plecara. Ajungand la poarta ograzii boierești, ei începura a se întreba unul pe altul:

– Ca ce fel de vorba fu aia a cucoanei, ma, nea asta?

Cum se poate broaștele sa manance malaiul?

Ce se sfatuira ei, ce vorbira, ca numai se întoarsera sa întrebe pe cucoana ce vorba fu aia.

Daca venira dinaintea cerdacului iara, prinsera a întreba:

– Da bine, cucoana, ca ce sa fie vorba ce ne-ai spus-o? Poate-se ca broaștele sa manance malaiul?

– Nu știu daca broaștele poate sa manance malai, au ba, raspunse cucoana; dara știu ca roata nu poate sa fete manji.

Tocmai atuncea își venira și țaranii de acasa. Acum înțelesera șiritenia vorbei cucoanei, se mirara de atata înțelepciune și se împacara cum știura ei mai bine.

Viind și boierul acasa, întreba:

– Cine a mai fost p-aici în lipsa mea? Ce s-a mai petrecut?

– Ce sa fie? raspunse ea. Iaca, iaca cine a venit și iaca ce s-a întamplat cu ei, și ce le-am zis eu.

Boierul, cum auzi, îi zise:

– Fiindca ai calcat fagaduiala și ai judecat fara mine, nu mai putem trai amandoi. Ia-ți ce poftești de la mine și ce-ți este mai drag în casa mea, și sa te duci la tata-tau acasa.

Cucoana zise:

– Vorbele tale, barbate, sunt sfinte pentru mine, pentru ca de aceea barbatul este barbat. Nu sunt vinovata întru nimic, caci n-am judecat pe acei jeluitori, ci le-am spus numai unde este stapanul lor. Dar daca d-ta gasești cu cale sa ma gonești, eu ma supun fara sa cartesc și-ți mulțumesc înca din adancul sufletului pentru bunatatea ce ai de a ma lasa sa-mi ales ce mi-e mai drag din casa dumitale. Un lucru te mai rog: fiindca ma gonești, lasa-ma sa ma mai veselesc o data și eu în casa domnului meu și barbat. Da o masa și cheama pe prietenii noștri și cunoscuți sa petrecem împreuna și sa ne chefuim pentru cea din urma oara.

Boierul se îndupleca și porunci de facu o masa d-alea înfricoșatele, unde chema prietenii și pe cei mai de aproape ai lor. Șezura, se înveselira și se chefuira cat le cerura inima. Cucoana însa tot îndesa paharele boierului și el tot bea. Și(-i) mai dete unul, și înca unul, pana îl facu cuc. Se îmbata boierul de se coclise turta. Atunci și cucoana îl ia frumușel la spinare, fara sa mai simța boierul ceva și-l duse la tat-sau acasa, unde îl puse pe cuptor de dormi pana se trezi.

A doua zi, cand se deștepta, boierul, vazandu-se în astfel de hal, întreba unde se afla.

Cucoana îi raspunse:

– La tata acasa. Cand m-ai gonit de la d-ta, mi-ai dat voie sa iau din casa dumitale ce mi-o fi mai drag. Aceea am și facut. Nimic nu mi-a fost mai drag decat barbatul. Nu crez sa ma ții de rau pentru ca mi l-am luat.

Cand auzi boierul asemenea vorbe cu noima, se gandi ce se gandi, apoi raspunse:

– Aidem, nevasta, acasa, și sa traim ca în san de rai; acum pricep eu ce odor de femei am dobandit.

Și m-am suit pe o șea

Și am spus-o așa.

M-am suit pe o roata

Și am spus-o toata.