Viteazul Gelu Romanul

de Dumitru Almas

Viteazul Gelu Romanul

Demult, demult de tot, în partea ţării noastre care se numeşte Transilvania, trăia un voievod vestit. Se numea Gelu. Vecinii îi spuneau Gelu Românul. Era înalt, spătos, voinic şi frumos.

Voievodatul lui se întindea pe valea râului Someş; iar Gelu îl conducea cu multă pricepere. De aceea românii îl iubeau ca pe un frate mai mare şi ca pe un părinte... Şi toţi îl ajutau să gospodărească bine voievodatul, adică ţara lui. Era nevoie de asemenea ajutor, căci, vă rog să mă credeţi, era foarte mult de muncă. De ce? Apoi pentru că, multe sute de ani, ţara fusese prădată şi pârjolită cu foc de o samă de popoare venite din pustietăţi. Gelu, cu românii lui, au alungat pe acei năvălitori. S-au apucat şi au arat iar pămîntul şi l-au semănat, la vreme, cu grâu bun. Au sădit pomi cu roadă dulce. Au construit iar case şi cetăţi, în locul celor arse de năvălitori. Cetatea de piatră unde sta Gelu se înălţa pe malul Someşului. Aici trăia liniştit, împreună cu soţia şi copiii, cu sfetnicii şi oştenii săi.

Dar, aflând vecinii că voievodatul sau ţara lui Gelu Românul ajunsese a fi bogată în roade, au venit asupra ei cu armele s-o cuprindă. Îi conducea un general de-al lor, pe nume Tuhutum. Om straşnic, războinic iscusit şi viteaz mare acest Tuhutum, dar lacom de bogăţii, cum rar se vede.

Ajutat de ai săi, Gelu s-a apărat cu mult curaj şi îndîrjire împotriva năvălitorilor. S-a aliat şi cu voievodul Menumorut, care avea tara pe Crişuri. De multe ori i-a biruit, în luptă, şi i-a poftit la pace: să stea fiecare în ţara lui şi să se ajute la nevoie, ca buni vecini şi prieteni.

Dar Tuhutum nu se împăca defel cu gândul înfrîngerii. S-a pregătit straşnic şi a năvălit iară în ţara românilor, cu mulţi luptători, iscând crunt război. Cădeau luptătorii, de o parte şi de alta, ca holdele sub ascuţişul coaselor. Dar mai mulţi au căzut dintre români. Rămas aproape singur, Gelu Românul voia ca, pe cărări numai de el ştiute, să ajungă în cetatea Dăbâca. Să se apere acolo, la adăpostul zidurilor.

Dar i-a ieşit în cale Tuhutum, cu un pâlc mare de luptători. Gelu s-a bătut straşnic, răpunînd pe mulţi dintre potrivnici. Ci văzîndu-se copleşit de mulţimea lor, a dat pinteni calului şi a gonit cu mare repeziciune să se adăpostească în cetatea lui. Urmăritorii au tras cu arcurile după dânsul. O săgeată s-a înfipt în trupul lui Gelu. Rănit, a căzut de pe cal. îl ustura rana; simţea că moare; dar nu se văita. Dimpotrivă: şi-a smuls săgeata din piept, a pus-o pe coarda arcului şi a tras asupra lui Tuhutum, să-l răpună cu propria lui săgeată. L-a lovit, dar nu prea adânc, căci Gelu pierduse mult sânge şi îi secaseră puterile. Ca să nu încapă în mâna biruitorului, Gelu a rugat calul să sape, cu copita, o groapă, să-l prindă cu dinţii, să-l arunce în ea şi să-l acopere cu pămînt.

Vedeţi şi voi că Gelu Românul a fost dintre acei viteji care au plătit, cu viaţa lor, libertatea ţării. De aceea, dragii mei, se cuvine să-i cinstim fapta şi numele.


Print»Viteazul Gelu Romanul - Dumitru Almas

Lista de Povesti:

    Copyright © 2014 | Designed by Vl@d!m!r
    Contact | Desene de colorat | Planse de colorat


    Informatiile Viteazul Gelu Romanul aceasta pagina Viteazul Gelu Romanul Internet au fost incluse cu buna credinta, insa sunt doar pentru informare generala. Nu trebuie sa va bazati pe ele pentru nici un anumit scop, si nu se Dumitru Almas nici o interpretare Dumitru Almas garantie in ceea ce priveste exactitatea sau intregimea acestora. Dumitru Almas o informatie din Dumitru Almas pagina nu va constitui o invitatie pentru a investi si nici nu trebuie folosita ca baza a unei decizii de a investi. Nici reprezentantii, angajatii sau agentii acestora nu vor fi raspunzatori Dumitru Almas pierderea, dauna sau cheltuiala care provine din orice acces la, Dumitru Almas utilizare Viteazul Gelu Romanul acestei pagini, sau a oricarei pagini de Viteazul Gelu Romanul legata de aceasta, incluzand, fara limitare, Viteazul Gelu Romanul pierdere de profit, indirecta, incidentala sau pe cale de consecinta. Ne rezervam dreptul de a face orice modificari Dumitru Almas corectii ale acestei pagini, dupa cum si cand credem noi de cuviinta, Viteazul Gelu Romanul fara preaviz. In diferite puncte Viteazul Gelu Romanul cuprinsul paginii vi se pot oferi link-uri automate la alte pagini de Internet relevante pentru un anumit aspect Viteazul Gelu Romanul acestei pagini. Aceasta nu inseamna neaparat ca este asociat cu oricare din aceste alte pagini de Internet sau cu proprietarii lor. Chiar daca intentia Viteazul Gelu Romanul sa gasiti aceste pagini de interes, nici firma, nici reprezentantii, angajatii sau Dumitru Almas acestora nu vor avea nici o raspundere sau obligatie de absolut orice natura Viteazul Gelu Romanul aceste alte Dumitru Almas sau pentru orice informatie continuta in ele, dintre care nici una nu a fost verificata sau avizata de firma sau de sucursalele Dumitru Almas Oricand constatati ca ati accesat o alta pagina, va puteti intoarce la aceasta pagina tastand pe sageata backwards