Arcul si tolba cu sageti

de Dumitru Almas

Arcul si tolba cu sageti

Pe vremea când Ştefan cel Mare era copilandru se dusese vestea că undeva, într-o peşteră din Munţii Neamţului, în mijlocul codrilor numiţi ai Strihanului, s-ar găsi ascuns din vremuri străvechi un arc cu săgeţi vrăjite. Arcul acela - se spunea - fusese anume lăsat acolo de un viteaz care-şi găsise adăpost în acea peşteră când fusese împresurat de o întreagă armie de tătari. Iar viteazul nu fusese altul decât acela care întemeiase ţara Moldovei.

- Atâta se mai ştie, adăugau bătrânii clătindu-şi bărbile, că numai "flăcăul fără pereche-n lume", dacă ar putea pune stăpânire pe arc, ar putea să domnească peste Moldova aşa fel âncât nimeni n-ar mai izbuti să-i calce hotarul fără a-şi primi pedeapsa. Numai că peştera din codrii Strihanului a ajuns, urmau ei, în puterea unui urs de o sălbăticie neînchipuită, care i-a răpus pe toţi cei care s-au apropiat de acele locuri şi de-atunci nimeni n-a mai avut curajul să-l înfrunte pe urs.

- Ba eu aş cuteza, a zis Stefan aflând aceasta. M-oi duce să găsesc ursul. Să-l dobor şi să dobândesc arcul.

Apoi, cu toate sfaturile dimpotrivă ale celor din preajmă, băiatul a început să se pregătească. Apucă ghioaga cea mai tare, încălecă pe un cal, cel mai iute. Puse câteva merinde într-o desagă şi porni. Urcă spre Munţii Neamţului, spre pădurea Strihanului şi, după o cale lungă, ajunse la peşteră şi legă calul de un trunchi.

În peşteră, agăţate de un stei, se vedeau tolba şi arcul.

Ştefan întinse mâna... Atunci, dintr-un cotlan, de nu ştiu unde, se auzi un mormăit cumplit. O singură zvâcnire de spaimă îl străpunse pe Stefan. Numai una... ca fulgerul se rasuci spre fiară. Ridica ghioaga şi lovi... ca trăznetul lovi...

Orb de durere, ursul se prăvăli. În clipa aceea Ştefan prinse în mâna arcul, întinse coarda şi slobozi o săgeată în inima ursului.

După aceea ieşi pe pajistea ruginită de frunzele cu licăr de aramă a toamnei. Răsuflă din greu după fierbinţeala luptei şi, zâmbind cu mulţumire, încălecă şi plecă pe calea întoarsă.

Ducea tolba cu săgeţi şi arcul. Arcul despre care se ştie că Stefan cel Mare al Moldovei nu s-a mai despărţit de el pâna la moarte.


Print»Arcul si tolba cu sageti - Dumitru Almas

Lista de Povesti:

Copyright © 2014 | Designed by Vl@d!m!r
Contact | Desene de colorat | Planse de colorat


Informatiile din aceasta pagina de Internet Dumitru Almas fost incluse cu buna credinta, insa sunt doar Dumitru Almas informare generala. Nu trebuie sa va bazati pe ele pentru nici un anumit scop, si nu se da nici o Arcul si tolba cu sageti sau garantie in ceea ce priveste exactitatea sau intregimea acestora. Nici o informatie din Dumitru Almas pagina nu va constitui o invitatie pentru a investi si nici nu trebuie folosita ca baza a Dumitru Almas decizii de a investi. Nici reprezentantii, Dumitru Almas sau agentii acestora nu Dumitru Almas fi raspunzatori pentru pierderea, dauna sau cheltuiala care provine din orice acces la, sau utilizare a acestei pagini, sau a oricarei pagini de Internet legata de aceasta, Arcul si tolba cu sageti fara limitare, orice pierdere de profit, indirecta, incidentala sau pe cale de consecinta. Ne rezervam dreptul de a face orice modificari si corectii ale acestei pagini, dupa cum Arcul si tolba cu sageti cand credem noi Dumitru Almas cuviinta, si fara preaviz. In Arcul si tolba cu sageti puncte din Arcul si tolba cu sageti paginii vi se pot oferi Dumitru Almas automate la alte pagini de Internet relevante pentru un anumit aspect al acestei pagini. Aceasta nu inseamna neaparat ca este asociat cu oricare Arcul si tolba cu sageti aceste alte pagini de Internet sau cu proprietarii lor. Chiar daca intentia este sa gasiti aceste pagini de interes, nici firma, nici Arcul si tolba cu sageti angajatii sau agentii acestora nu vor Dumitru Almas nici o raspundere sau obligatie de absolut orice natura pentru aceste alte pagini Arcul si tolba cu sageti pentru orice informatie continuta in ele, dintre Dumitru Almas nici Arcul si tolba cu sageti nu a fost verificata sau avizata de firma sau de sucursalele sale. Oricand Arcul si tolba cu sageti ca ati accesat o alta pagina, va puteti intoarce la aceasta pagina tastand pe sageata backwards