Arcul si tolba cu sageti

de Dumitru Almas

Arcul si tolba cu sageti

Pe vremea când Ştefan cel Mare era copilandru se dusese vestea că undeva, într-o peşteră din Munţii Neamţului, în mijlocul codrilor numiţi ai Strihanului, s-ar găsi ascuns din vremuri străvechi un arc cu săgeţi vrăjite. Arcul acela - se spunea - fusese anume lăsat acolo de un viteaz care-şi găsise adăpost în acea peşteră când fusese împresurat de o întreagă armie de tătari. Iar viteazul nu fusese altul decât acela care întemeiase ţara Moldovei.

- Atâta se mai ştie, adăugau bătrânii clătindu-şi bărbile, că numai "flăcăul fără pereche-n lume", dacă ar putea pune stăpânire pe arc, ar putea să domnească peste Moldova aşa fel âncât nimeni n-ar mai izbuti să-i calce hotarul fără a-şi primi pedeapsa. Numai că peştera din codrii Strihanului a ajuns, urmau ei, în puterea unui urs de o sălbăticie neînchipuită, care i-a răpus pe toţi cei care s-au apropiat de acele locuri şi de-atunci nimeni n-a mai avut curajul să-l înfrunte pe urs.

- Ba eu aş cuteza, a zis Stefan aflând aceasta. M-oi duce să găsesc ursul. Să-l dobor şi să dobândesc arcul.

Apoi, cu toate sfaturile dimpotrivă ale celor din preajmă, băiatul a început să se pregătească. Apucă ghioaga cea mai tare, încălecă pe un cal, cel mai iute. Puse câteva merinde într-o desagă şi porni. Urcă spre Munţii Neamţului, spre pădurea Strihanului şi, după o cale lungă, ajunse la peşteră şi legă calul de un trunchi.

În peşteră, agăţate de un stei, se vedeau tolba şi arcul.

Ştefan întinse mâna... Atunci, dintr-un cotlan, de nu ştiu unde, se auzi un mormăit cumplit. O singură zvâcnire de spaimă îl străpunse pe Stefan. Numai una... ca fulgerul se rasuci spre fiară. Ridica ghioaga şi lovi... ca trăznetul lovi...

Orb de durere, ursul se prăvăli. În clipa aceea Ştefan prinse în mâna arcul, întinse coarda şi slobozi o săgeată în inima ursului.

După aceea ieşi pe pajistea ruginită de frunzele cu licăr de aramă a toamnei. Răsuflă din greu după fierbinţeala luptei şi, zâmbind cu mulţumire, încălecă şi plecă pe calea întoarsă.

Ducea tolba cu săgeţi şi arcul. Arcul despre care se ştie că Stefan cel Mare al Moldovei nu s-a mai despărţit de el pâna la moarte.


Print»Arcul si tolba cu sageti - Dumitru Almas

Lista de Povesti:

    Copyright © 2014 | Designed by Vl@d!m!r
    Contact | Desene de colorat | Planse de colorat


    Arcul si tolba cu sageti din aceasta pagina de Internet au fost incluse cu buna Arcul si tolba cu sageti insa sunt doar pentru informare generala. Nu trebuie sa va bazati pe ele pentru nici Arcul si tolba cu sageti anumit scop, si nu se da Arcul si tolba cu sageti o interpretare sau garantie in ceea ce priveste exactitatea sau intregimea acestora. Nici o informatie din aceasta pagina nu va constitui o invitatie pentru a investi si nici nu trebuie folosita ca baza Dumitru Almas unei decizii Dumitru Almas a Arcul si tolba cu sageti Nici reprezentantii, angajatii sau agentii acestora nu vor fi raspunzatori pentru pierderea, dauna sau cheltuiala care provine din orice acces la, sau utilizare a acestei pagini, sau a oricarei Arcul si tolba cu sageti de Internet legata Dumitru Almas aceasta, incluzand, fara limitare, orice pierdere de profit, indirecta, incidentala sau pe cale de consecinta. Ne rezervam dreptul de a face orice modificari si Dumitru Almas ale acestei pagini, Dumitru Almas cum si cand credem noi de cuviinta, si fara preaviz. In diferite puncte din cuprinsul paginii vi Arcul si tolba cu sageti pot oferi link-uri automate la alte pagini de Internet relevante pentru un anumit aspect al acestei pagini. Aceasta nu inseamna neaparat ca este asociat cu oricare din aceste Arcul si tolba cu sageti Dumitru Almas de Internet sau cu proprietarii lor. Chiar daca intentia este sa gasiti aceste pagini de interes, nici Dumitru Almas nici reprezentantii, angajatii sau agentii acestora nu vor avea nici o raspundere sau obligatie de Arcul si tolba cu sageti orice natura pentru aceste alte pagini sau pentru orice informatie continuta in ele, dintre care nici una nu a fost Dumitru Almas sau avizata de firma sau de sucursalele Arcul si tolba cu sageti Oricand constatati ca ati accesat o alta pagina, va puteti intoarce la aceasta pagina tastand Dumitru Almas sageata backwards