Povestea olarului

de Calin Gruia

Povestea olarului

Olarul frământa lutul în palmele sale şi apoi îi dădea formă şi chip. Roata lui se învartea ca într-o horă şi pe ea se arătau ulcioare şi vase minunat măiestrite. În fiecare punea câte ceva din inima sa, din visarea sa, şi de aceea toate păreau pline de viaţă. Cupele înalte păreau păsări gata de zbor, oalele cele mari şopteau ceva între ele, cănile erau gata să se joace, iar ulcioarele se uitau cuminţi în ochii meşterului lor, gata să-l întrebe unde sunt fântânile cu apa.

Şi iată că într-o zi trecu pe la poarta olarului un învăţat şi-l întrebă:

- E greu oare să faci atâtea minuni? Nu te dor mâinile?

Olarul îi răspunse:

- Nu m-am gândit niciodată nici la greu şi nici la osteneala mâinilor. Noaptea visez chipuri noi de cupe şi ulcioare, iar a doua zi lutul mi se supune şi roata cântă, şi degetele cântă.

- Fii binecuvântat, îi spuse învăţatul, iar mesterul olar îi dărui o cupa.

În altă zi se opri pe-acolo un negustor şi-l întrebă:

- Câştigi mult cu meşteşugul acesta?

- Nu m-am gândit niciodată la câstig. Atâta doar că nu duc lipsă de pâine şi sare, iar copiii mei nu umblă în zdrenţe.

Într-o vară, un crai străin coborî din rădvanul său aurit şi se minună de meşterul olar:

- N-ai vrea să vii la curtea mea să mă mândresc cu tine? Ti-aş da strai de mătase şi încălţări de preţ. Te-aş purta prin cetăţi vestite şi prin păduri la vânatoare. Ai lua parte la ospăţurile mele cu muzicanţi şi vinuri dulci şi ţi-aş da rândaşi să-şi murdărească ei mâinile si slugi să-ţi învârtească roata... O roată, dar nu ca asta, o roată din marmură albă. Şi tu numai le-ai spune ce trebuie să facă. Ai fi mai marele olarilor din palatul meu. Mai marele cupelor şi ţi se va da cinstea cuvenita la fel ca paharnicului, ca vornicului.

- Măria-ta, îti mulţumesc de gândurile cele bune, dar eu înca nu pot să-ţi dau nici un răspuns. Trebuie să chibzuiesc, să cântăresc lucrurile. Şi dacă va fi să viu la curtea Măriei tale, voi veni, iar dacă nu voi putea, să nu ai pricină asupra mea.

Craiul zâmbi şi-i făcu semne vizitiului să-ndemne caii. Olarul rămase pe gânduri. O zi întreagă n-a lucrat nimic. A doua zi n-a potrivit bine focul cuptorului în care-şi ardea oalele şi toate au crăpat pe la buze şi pe la torţi... A treia zi se aşeză din nou pe scaunul de lângă roata de lemn şi din lutul frământat începură să răsară cupe şi ulcioare, vase pentru flori si untdelemnuri, butii pantecoase pentru vinuri si alte minunatii. Roata cânta, vântul care trecea peste gurile vaselor sale cânta şi el, mâinile nu simteau nici oboseala şi-n fiecare podoabă de lut punea câte un pic din inima sa şi toate păreau că prind viată.

Uită vorbele negustorului, uită fagaduinţa craiului străin, iar spre bătrânete dărui meşteşugul băieţilor săi, aşa cum şi el îl primise de la tătal său.


Print»Povestea olarului - Calin Gruia

Lista de Povesti:

Copyright © 2014 | Designed by Vl@d!m!r
Contact | Desene de colorat | Planse de colorat


Informatiile din aceasta pagina de Calin Gruia au fost incluse cu buna credinta, insa Povestea olarului doar pentru informare generala. Nu trebuie sa va bazati pe ele pentru nici un anumit scop, si Povestea olarului se da nici o interpretare sau garantie in ceea ce priveste exactitatea sau intregimea acestora. Nici o informatie din aceasta pagina nu va constitui o invitatie pentru a investi si nici nu trebuie folosita Povestea olarului baza a unei decizii de a investi. Nici reprezentantii, angajatii sau agentii Calin Gruia nu vor fi raspunzatori pentru pierderea, dauna sau cheltuiala care provine din orice acces la, sau utilizare Calin Gruia acestei pagini, sau a oricarei pagini Calin Gruia Internet legata de aceasta, incluzand, fara limitare, orice pierdere Povestea olarului profit, indirecta, incidentala sau pe Povestea olarului de consecinta. Ne rezervam dreptul Povestea olarului Calin Gruia face orice modificari si corectii ale acestei pagini, dupa cum si cand credem noi de cuviinta, si fara Calin Gruia In diferite puncte din cuprinsul paginii vi se pot Povestea olarului link-uri automate la alte pagini de Internet relevante pentru un anumit aspect al acestei pagini. Aceasta nu inseamna neaparat ca este asociat cu oricare din aceste alte Povestea olarului de Internet sau cu proprietarii lor. Chiar daca intentia este sa gasiti aceste pagini de interes, nici firma, nici reprezentantii, angajatii sau agentii acestora nu vor avea nici o raspundere sau obligatie de absolut Calin Gruia natura pentru aceste alte pagini sau pentru orice informatie continuta in ele, dintre care nici una nu a fost verificata sau avizata de firma sau de sucursalele sale. Povestea olarului constatati ca Calin Gruia accesat o alta pagina, va puteti intoarce Calin Gruia aceasta Calin Gruia tastand pe sageata backwards